İtalyan politikacı mahkum hakları için ölüme koşuyor

İTALYA'da, Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destekle tanınan Radikal Parti Lideri Marco Pannella, cezaevlerindeki insanlıktan uzak koşulların düzeltilmesi için bulunduğu girişimlerinden sonuç alamayınca çareyi açlık grevinde buldu.

Beş by-pass ameliyatı geçiren 81 yaşındaki Pannella, 20 Nisan 2011 tarihinden itibaren günde sadece 3 cappucino içiyor. 110 kilodan 83 kiloya düşen Pannella, hükümet yetkililerinin duyarsızlığı karşısında, geçen Pazar gününden itibaren sıvı almayı da bıraktı. Pannella'nın eylemine ülke genelinde aralarında mahkumlar, mahkum yakınları, gardiyanlar ve 7 cezaevi müdürünün de bulunduğu 13 bin kişinin de suç unsuru içermeyen eylemlerle destek verdiği açıklandı.

NAPOLİTANO DEVREDE

Pannella'nın eylemi ülke genelinde geniş yankı uyandırırken, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, emektar politikacıyı hayata döndürmek için devreye girdi. Pannella'ya bir mektup gönderen Napolitano, “Sanırım İtalya, sivil özgürlükler ve vatandaş hakları adına yaptığın mücadeleler nedeniyle sana teşekkür etmeli. Son yıllardaki pek çok mücadelen, kürtajın yasallaştırılması, vicdani ret hakkı, çevrenin korunması, tüm dünyada idamın kaldırılması, şimdi İtalyan toplumunun genel kültürü ve mirası haline geldi. Bizim arkadaşlığımızın eskiliği ve genel ilgi adına sana bu aşırı protestonu durdurmanı rica ediyorum” ifadesini kullandı.

PANNELLA ISRARLI

Her geçen saat yaşamla arasındaki bağ zayıflayan Marco Pannella ise, geri adım atmamakta ısrarlı. Pannella, Napolitano'nun çağrısına, “Vatandaşlık görevimi sürdüreceğim. Umarım Cumhurbaşkanı'na görevini yapması için katkı sağlayabilirim” şeklinde yanıt verdi. Pannella ayrıca, “Adalet Bakanı olsaydım, hiç bir şüphem olmazdı. Afla birlikte, cezaevlerini dolduran yasadışı göç ve uyuşturucu yasalarını değiştirir, sivil fayda ilkesine dayandırırdım.

PANNELLA'NIN AÇIKLAMASI DUVARDAN DUVARA

Bu arada Radikal Parti, Pannella'nın açıklamalarını başkent Roma'da sokak şovu denilebilecek bir eylemle yayınladı. Parti üyeleri, üzerinde “Af, Adelet ve Özgürlük” yazan üstü açık otobüslere yerleştirdikleri projeksiyon sitemiyle, Pannella'nın açıklamasının bulunduğu görüntüyü eş zamanlı olarak, haber ambargosu uygulayan devlet televizyonu Rai'nin merkez binasına, Roma Regina Coeli Cezaevi'nin duvarına ve Adalet Bakanlı Binası'na yansıttı.

İTALYA'DA CEZAEVLERİNİN DURUMU İÇLER ACISI

Avrupa'da yargı ve ceza sistemi en ağır işleyen, bu nedenle gerçekleşen insan hakları ihlalleriyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarınca tazminat şampiyonu haline gelen İtalya'da toplam 40 bin kişi kapasitesi olan cezaevlerinde, 69 bin mahkum bulunuyor. Mahkumların yüzde 44'ünün ise cezası henüz kesinleşmemiş durumda, yargılama süreci devam ediyor. Son 10 yıl içinde 650 mahkum 85 gardiyan cezaevinde intihar etti. Ülkede 5 milyon sivil dava ve 4 milyon ceza davası devam ediyor. Ülkede genel af isteği daha sık telaffuz edilmeye başlandı.

SONDAKİKA.COM