İtalyan Yargıtay'ı, 2003 yılında CIA ajanları ve İtalyan gizli servisinin işbirliğiyle terör şüphelisi olarak İtalya 'dan kaçırılan dönemin Milano imamı Osama Mustafa Hasan Nasr'ın temyiz davasında, kaçırma operasyonunda yer alan 23 Amerikalı ajanın mahkumiyet kararını onadı.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 17 Şubat 2003 tarihinde Milano'da, terör şüphelisi olduğu iddiasıyla, ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA 'ye mensup 23 ajan tarafından önce ABD 'nin Avrupa'daki üslerine oradan da Mısır 'a kaçırılan dönemin Milano imamı Ebu-Ömer ismiyle bilinen Osama Mustafa Hasan Nasr'ın davasında, Milano mahkemesinin Amerikalı ajanlar için verdiği 7 ile 9 yıl arasında değişen mahkumiyet kararlarını onayladı. Karara göre, operasyonda görev alan CIA 'nın o dönemki Milano istasyon şefi Robert Seldon Lady'nin 9 yıl, diğer 22 ajanın ise 7 yıl ceza aldıkları belirtildi.

AVRUPA'YA VEYA İTALYA 'YA GELDİKLERİNDE TUTUKLANABİLİRLER
Kimlikleri tespit edilen Amerikalı ajanların şu an için Avrupa'da olmadıkları, Avrupa'ya ya da İtalya 'ya gelmeleri halinde tutuklanma risklerinin bulunduğu bildirildi.

Yargıtay, operasyonda payı olduğu söylenen o dönemki İtalyan Ordusu İstihbarat ve Güvenlik birimi SISMI direktörleri Niccolo Polari ve Marco Mancini'nin ise Milano mahkemesinde tekrar yargılanmasına hükmetti.

17 Şubat 2003'te kaçırılmasının ardından işkencede gördüğünü savunan ve tazminat talebinde bulunan ve şu an Mısır 'ın İskenderiye kentinde yaşayan Osama Mustafa Hasan Nasr, İtalyan Adnkronos ajansına verdiği demeçte, “Benim için büyük zafer olan bu karara rağmen üzgünüm çünkü mahkeme, benim lehime olan 1,5 milyon avroluk tazminatı teyit etmemiştir. Halbuki bu para, benim acısız ve problemsiz yeni bir hayat kurmama yardımcı olacaktı” dedi.

Associated Press ajansı da İtalyan yargısının verdiği bu kararın, CIA 'nın terör şüphelilerini kaçırıp, üçüncü ülkelere transferi ve işkence görmeleri hususundaki operasyonlarına dönük ilk yargı kararı olduğunu belirtti.  (Radikal)