İtalya'da Torino vilayetine bağlı 15 bin nüfuslu Borgaro’nun Demokrat Partili (PD) Belediye Başkanı Claudio Gambino, Roman vatandaşlar için ırkçı bir öneride bulundu.

Belediye başkanı, Roman vatandaşlar için ilçede ayrı belediye otobüs hatları oluşturulmasını önerdi.

Bunun için Borgaro’da iç ulaşımı sağlayan ATM’ye başvuran sosyal demokrat Belediye Başkanı, buna gerekçe olarak ise Romanların sürekli taşkınlık çıkarıp, yankesicilik yaparak halkın huzurunu bozmasını gösterdi.

Gambino’nun bu önerisinin, ‘ırkçı’ bir yaklaşım olarak yorumlanmasına karşın, Sol, Ekolojik ve Özgürlük Partili (SEL) belediye meclis üyelerince de kabul gördü.

Söz konusu öneri, Torino merkezindeki Stampalia Meydanı’ndan, Borgaro ilçesindeki Roman kampına kadar giden 69 numaralı otobüste suç oranının her geçen gün artmasıyla vatandaşların şikayetleri üzerine ortaya atıldı.

İtalyan vatandaşların, “Çingeneler sürekli bize saldırıyor, bıçak çekiyorlar”, “Durduk yere genç kızların saçlarını makasla kesiyorlar”, “Yerlere ve üzerimize tükürüyorlar” ve “Yankesicilik yapıyorlar” yönündeki şikayetlerle belediyeden yardım istediği ifade edildi.

Belediye meclis üyeleri, bu uygulamanın herkesin hayrına olduğu yönünde açıklamalar yaparken, “Bunun ırkçılıkla alakası yok, aksine uzun süredir artan bir problemin çözümü olarak görülmeli” ifadelerini kullandı.

SEL partisi lideri Nichi Vendola ise bu karara tepki göstererek, “İnsan haklarının unutulduğu bir yerde siyaset de ölmüştür” dedi.

Belediye Başkanı'nın üst makamlara kadar taşıyacağını açıkladığı bu öneri, İtalya’nın kuzeyi lehine ayrılıkçı bir politika izleyen Lega Nord (Kuzey Ligi) partisinden ise destek gördü. Partinin Avrupa Parlamentosu’ndaki temsilcilerinden Mario Borghezio, “Borgaro Belediye Meclis üyelerini, Romanlar ve vatandaşları birbirinden ayıran bu uygulamayı onaylamasından ötürü kutluyorum. Böylece dalga dalga artan kavgaların ve küçük suç olaylarının önüne geçilebilecek. Başkent Roma belediyesine de, bu cesur uygulamayı hayata geçirmesini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.