İtalyan La Repubblica gazetesinin haberine göre merkez soldaki Demokratik Parti'den Başbakan Matteo Renzi, eşcinsel çiftlerin evli heteroseksüel çiftlerle aynı haklara sahip olmasını sağlayacak bir yasa tasarısı hazırlattı.

Tasarıda eşcinsel çiftlerin evliliği "sivil birliktelik" olarak tanımlanıyor. Sivil birliktelik yapan çiftlerin -evlat edinme dışında- heteroseksüel çiftlerle miras hukukundan vergi kolaylıklarına değin aynı haklara sahip olması öngörülüyor.

Almanya'da uygulanan yasadan esinlenilerek hazırlanan tasarının bu ay sonuna kadar Bakanlar Kurulu'na sunulması planlanıyor.

La Repubblica'nın haberine göre, İtalya'da büyük nüfuz sahibi olan Katolik Kilisesi'nden yasa tasarısına itiraz gelmedi.

VATİKAN’DA SÖYLEM DEĞİŞİKLİĞİ       

Başbakan Renzi'nin geçen ay Vatikan'ın önde gelen yetkilileriyle yaptığı görüşmesinde herhangi bir muhalefetle karşılaşmadığı bildiriliyor.

Renzi, Vatikan'ın başbakanı konumundaki Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin, Sinod (Kilise Meclisi) Genel Sekreteri Lorenzo Baldisseri ve İtalyan Piskoposlar Konferansı Başkanı Angelo Bagnasco'yla bir araya gelmişti.

Nitekim, Katolik Kilisesi de Olağanüstü Piskoposlar Sinodu toplantısında önceki gün yayımlanan ara raporda eşcinsellik konusundaki geleneksel söyleminden uzaklaşarak daha kucaklayıcı mesajlar vermişti.

Sinod'un ara raporunda "Eşcinsellerin Hıristiyan cemaatine sunabilecekleri yetenekleri ve özellikleri var. Biz bu insanları kucaklayabilecek miyiz, onlara cemaatlerimizde kardeşçe bir yer verecbilecek miyiz?" diye soruluyor.

Eşcinsellere yönelik bir "açılım" olarak değerlendirilen bu rapor, Papa Francesco'nun ılımlı yaklaşımının bir yansıması olarak yorumlandı.

İnsan ilişkilerinin olumsuz değil olumlu tarafları üzerinde durulması gerektiğini savunan Papa Francesco eşcinsellerle ilgili bir açıklamasında "Ben kimim ki onları yargılayayım" demişti.

Katolik Kilisesi'nden gelen nispeten olumlu mesajların İtalya'da bu konudaki yasa tasarısının kabulünü kolaylaştıracağı tahmin ediliyor.

KOALİSYONDA MUHALİF SESLER

Mevcut İtalyan yasaları eşcinsel evliliklerine izin vermese de bazı belediyeler, yurtdışında evlenen çiftlerin evliliklerini resmi kayıtlara geçirmeye başladı bile.

Bolonya, Napoli, Floransa, Milano gibi bir grup kentin belediye başkanlarının bu uygulaması İçişleri Bakanı Angelino Alfano'nun öfkeli tepkisini çekmişti.

Koalisyon hükümetinin sağ kanadındaki Yeni Merkez Sağ Partisi'nin lideri olan Alfano geçen hafta belediyelerin bu kayıtları iptal etmesini istedi.

Ancak belediye başkanları İçişleri Bakanı'nın talimatına uymayacaklarını açıkladı. Son olarak Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino gelecek cumartesi gününden itibaren yurtdışında evlenen eşcinsel çiftleri "evli" olarak kaydedeceğini söyledi.

İtalya'da eşcinsel olduğunu açıklayan ilk politikacılardan biri olan Sol-Ekoloji-Özgürlük Partisi'nin lideri ve Puglia Bölge Başkanı Nichi Vendola, İçişleri Bakanı Alfano'yu "mağara adamı" diye niteliyerek eleştiriyor.

Övgü pınar / BBC Türkçe