İsviçre’nin günlük gazetelerinden Neue Zürcher Zeitung’un dünkü sayısında verdiği bilgilere göre İsviçre’ye geçtiğimiz Ekim ayında sığınma talebinde bulunan kişilerin sayısında bir önceki aya göre %4’lük bir azalma yaşandı. Sığınma taleplerindeki düşüş bir önceki yıla göre ise çok daha büyük. Geçen yılın Ekim ayında sığınma talebinde bulunan kişilerin sayısı bu yılki başvurulara göre iki kat daha fazla. İsviçreli yetkililer bu düşüşte balkanlar üzerinden gelen göç yolunun alınan önlemlerle kapatılmasının büyük etkisi olduğunu belirtiyor.
 
Sığınma başvurularında en büyük düşüş yaşanan gurupların başında Afganistan vatandaşları geliyor. Onları Iraklılar ve Suriyeliler izliyor. Afganistanlılar 2016 Ekim’inde 145 sığınma talebinde bulunarak, İsviçre’ye sığınma talebinde bulunan üçüncü en büyük grubu oluşturdular.
 
İkinci en büyük grubu ise bir önceki aya göre 21 kişilik bir düşüş yaşansa da 173 kişiyle Suriyeliler oluşturuyor.
 
Sıralamada ilk grup her zaman olduğu gibi Eritreliler. 2016 Ekim’inde sığınma talebinde bulunan Eritreliler’in sayısı bir önceki aya göre 151 kişilik düşüşe rağmen 476.  Bu yılın ilk dokuz ayında İsviçre’ye yapılan toplam 21.382 sığınma talebinin 3.782’si Eritreliler’den geldi. Bu rakam toplam başvuruların %17.7’sini oluşturuyor.
 
2016’nin ilk dokuz ayı içinde İsviçre’ye Afganistan’dan 2890, Suriye’den ise 1645 kişi sığınma başvurusunda bulundu. Dördüncü büyük grubu oluşturan Somaliler’in başvuru sayısı ise 1363. (Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre)