İsviçre’nin başkenti Bern’de aralarında siyasi parti, sendika, insan hakları kuruluşları ile demokratik kitle örgütlerinin olduğu binlerce kişi, Ulusal Konsey’de kabul edilen ve ‘iltica yasalarını’ daha da ağırlaştıracak olan düzenlemeleri protesto etti.

 

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Konsey’de kabul edilen ve İltica yasalarını daha da ağırlaştıran yeni düzenlemelere karşı Cumartesi günü Bern’de 5 bini aşkın insanın katıldığı bir yürüyüş yapıldı.

 

Yürüyüşe İsviçre’de bulunan siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve insan hakları örgütleri katıldı. Schützenmatt’ta bir araya gelen binlerce kişiye hitaben kısa bir konuşma yapan UNİA sendikasından Emine Sarıaslan, ülkede bulunan göçmenlerin ayrımcılık, dışlanma ve sömürüye maruz kaldıklarını belirterek, tek taraflı yürütülen entegrasyon politikaların bir sonuç getirmeyeceğini ve mültecilerin yaşadığı sorunların görmezden gelinerek aşılamayacağını söyledi. Buradaki konuşmaların ardından binlerce kişi İsviçre Ulusal Parlamento’nun önüne kadar yürüyüş düzenlendi.

 

“HUKUK DEVLETİ İSVİÇRE 8 FRANKA SATILIKTIR”

Yürüyüşte “İlticacılar için yapılan yeni düzenlemeye hayır” , “ Hukuk devleti İsviçre 8 franka satılıktır”, “İllegal insan yoktur” yazılı pankart ve dövizler taşındı. Sık sık yeni yasal düzenlemeye karşı sloganların atıldığı yürüyüşte, çevrede bulunan insanların da ilgisi büyüktü. Yürüyüş boyunca eyleme katılan çeşitli halklardaki insanlar kendi yöresel müzikleri eşliğinde dans ettiler. Müzikler, dans ve sloganlar eşliğinde Federal Mahkeme önüne gelen binler burada yaklaşık 10 dakika oturma eylemi yaptı. Ardından Ulusal Parlamento’nun önünde ulaşan binlerce kişi burada bir miting düzenledi.

 

“IRKÇILIĞI KÖRÜKLEYEN BİR DÜZENLEME”

Miting müzik dinletisi ile başladı. Ardından bir konuşmaya yapan Ulusal Parlamento üyesi ve Yeşiller Partisi milletvekili Balthasar Glättli bir konuşma yaptı. Ulusal Konseyin kararını kınayarak konuşmasına başlayan Glättli, “Arkanızda gördüğünüz şu binada birkaç gün önce insan haklarını ihlal eden karar alındı” dedi. “İsviçre’nin daha çok korku ve öfkeye ihtiyacı yok. Daha fazla güven ve cesarete ihtiyacı var” diyen Glättli, yeni düzenlemenin mültecilerin insanca yaşam hakkını elinden aldığını söyledi. Sağcı partilerin ırkçılığı körüklediğini kaydeden Glättli, basının da bu konuda sağcı partilerle hareket ettiğini söyledi.

 

“DAHA ÖZGÜR VE BAĞIMSIZ BİR BASIN OLMALI”

Daha sonra İsviçre basın sendikası olan Syndicom adına bir konuşma yapan Muhammed Handawi, ülkedeki basının ne yazık ki sağcı partilerin politikalarını ve dediklerini halka yansıttıklarını ama ülkenin diğer halk kesimlerinin yaşadıklarını yansıtmadığı eleştirisini yaptı. Basının daha objektif ve haktan yana tavır alması gerektiğini ifade eden Handawi, özgür bir basına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

 

KAĞITSIZLAR DA EYLEMDEYDİ

Eyleme ‘ Kâğıtsızlar” olarak ifade edilen ve Avrupa’da herhangi bir oturma izni olmadan kaçak yaşayanların durumuna dikkat çekmek için 2 Haziran’da Brüksel’den başlayarak Avrupa’nın bir çok ülkesi üzerinden tekrar Strasburg’a gidecek olan 130 “Sans-Papiers” (Kağıtsızlar) üyesi de katıldı.

 

EVET OYU VEREN PARLAMENTERLER

Eylem alanında alüminyum plakalarla Ulusal Konseyin oturma planını yapan eylemciler, plakalara yasaya ‘Evet’ diyen parlamenterlerin adını yazdı ve sonra planın en altına ise “İşte utanç kaynağı parlamenterler” yazdı.

 

YASA NELERİ GETİRİYOR

Geçtiğimiz hafta aşırı sağcı parti SVP tarafından gündeme getirilen ve ‘İltica Yasaları’nı daha da ağırlaştıran düzenleme Ulusal Konsey’de 62’ye karşı 118 oyla kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Senato’na gelecek olan yeni düzenleme kabul edilmesi durumunda, ülkede bulunan binlerce İlticacı için kötü günlerin başlayacağı anlamına geliyor. Çünkü yeni yasayla İltica başvurusunda bulunan kişiler iltica talebi kabul edilene kadar, şuana kadar birkaç kantonda yapımı tamamlanan ve askeri alanlarda yer alan ‘toplama kamplarında’ kalacak. Sosyal yardım alamayacak olan ilticacılar, sadece bir ekmeğin bile 5 frank olduğu ülkede ‘ Acil yardım’ adı altında günde 8 Frank ile yaşamak zorunda kalacak.

 

Daha önce 3 yıl’dan sonra ilticacılar aile birleşimi hakkında yararlanabilecekken bu süre yeni yasayla 5 yıla yükseltiliyor. Ayrıca geçici süreliğine iltica hakkı tanınan mülteciler bir önce ki yasaya göre 5 yıl sonra süresiz oturma hakkı alabilecekken bu süre 7 yıla uzatıldı. Tabi 7 yıl sonra tekrar değerlendirilecek olan başvuruya olumlu yanıt alabilirse. Farklı Avrupa ülkeleri üzerinden İsviçre’ye gelen ilticacıların Dublin sözleşmesi gereğince geri gönderilmesi konusunda da daha sıkı denetimlerin yapılması kararı alan Ulusal Konsey, ayrıca iltica başvurusu ret edilen ilticacıların tekrardan başvurabilmeleri için 30 gün içinde dosyanın yeniden açılabilmesi için yeni delillerin sunulması gerektiği yönünde karar verdi.

 

Yeni yasayla beraber ayrıca İsviçre’de oturma izni alan mültecilerin İsviçre üzeri geldiği ülkelere karşı aktif politik faaliyetlerde bulunmasının engellenmesi ve gerektiğinde para cezası verilmesini de öngörüyor. Bu yasaların insan hakları ihlali olduğunu savunan SP ve Yeşiller ise yasaya karşı çıkıyor. (Rüştü Demirkaya-ANF / Bern)