Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre
 
Dün İsviçre Federal Parlamentosu’nda bulunan siyasi partilerden CVP, FDP, GRÜNE, GLP, SP ve BDP Türkiye’de yaşanan son olaylarla ilgili olarak ortak bir deklerasyon yayınladılar.
 
Hem sağ hem sol eğilimli parti temsilcilerinin imzalarının bulunduğu ortak deklerasyonda çok kesin bir dil kullanılarak Türkiye’de yaşanan şiddet olayları kınanıyor ve Türk hükümeti hukuk ve demokrasinin ihlali yönünde taşıdığı sorumluktan dolayı sert bir biçimde eleştiriliyor.
 
Deklerasyonun tam metni şöyle:
 
Türkiye’deki Durum Üzerine Federal Parlamento’daki Fraksiyon Başkanlarının Ortak Partilerüstü Açıklaması
 
-İmzacılar son olarak yaşanan saldırılar göz önünde bulundurularak Türkiye halkıyla dayanışma içinde bulunduklarını belirtmekte ve sorunların çözümü adına hangi biçimde olursa olsun şiddete başvurmayı sert bir biçimde mahkum etmektedirler.
 
-İmzacılar Parlamentolararası Birlik’e (Inter-Parliamentary Union/ İPU) Türkiye’de seçilmiş milletvekillerinin ve diğer seçilmiş politikacıların tutuklanması konusunda duydukları kaygıyı bildirmekte Parlamentolararası Birlik’le birlikte dokunulmazlıkların kaldırılmasını eleştirmektedirler.
 
-İmzacılar, medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin kapatılması ve basın mensuplarının tutuklanması yoluyla basın ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik yapılan saldırıları, ayrıca yargı mensuplarının tutuklanması yoluyla hukuk devletinin içinin boşaltılmasını kaygıyla karşılamaktadırlar.
 
-İmzacılar Federal Hükümet’ten Türkiye’deki insan hakları savunucularının korunmasına yönelik olarak İsviçre Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliklerine başvurulmasını talep etmektedirler.
 
-İmzacılar, Federal Hükümet’i İsviçre’nin sorunların barışçıl çözümü için sunduğu hizmetlerde desteklemektedirler.
 
İmzacılar:
 
Viola Amherd, Fraktionspräsidentin Nationalrat CVP
Ignazio Cassis, Fraktionspräsident FDP. Die Liberalen.
Balthasar Glättli, Fraktionspräsident GRÜNE
Tiana Angelina Moser, Fraktionspräsidentin GLP
Roger Nordmann, Fraktionspräsident SP
Rosmarie Quadranti, Fraktionspräsidentin BDP