İsviçre Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga Gezi Eylemleri hakkında kendisine gönderilen mektuba yanıt verdi: “İnsan haklarını koruma ve hayata geçirmede en iyi yaklaşım tarzı yapıcı bir diyalogtur.”

İsviçre’de politik mülteci olarak yaşayan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) gönüllüsü olarak çalışan Özgül Dede ve Ş. Murat Özten 4 Haziran 2013 tarihinde İsviçre Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga’ya Türkiye’de ki Gezi Eylemleri ile ilgili bir bilgilendirme mektubu gönderdiler.

Adalet Bakanı’na TİHV’in İngilizce olarak kaleme aldığı basın bülteni ve Acil Eylem Çağrısı’nı da ileten Özgül Dede ve Ş. Murat Özten 27 Haziran günü İsviçre Adalet Bakanlığı’ndan Bakan Simonetta Sommaruga’nın kendi imzasını taşıyan bir cevap mektubu aldılar.

Simonetta Sommaruga mektubunda İsviçre Hükümeti’nin Türkiye’deki aktüel gelişmeleri dikkatle izlediğini ve hükümetlerinin Türkiye iç politikasındaki gerginliğin ölümlere ve yaralılara neden olmasından dolayı üzüntü duyduklarını dile getiriyor.

İsviçre’nin Türkiye ile düzenli istişare görüşmesinde olduğunu belirten Sommaruga bu görüşmelerin sonuncusunda (7 Haziran 2013) Gezi Eylemleri çerçevesindeki protestolara değinildiğini ifade ediyor.

Son olarak ise İsviçre Hükümeti’nin insan haklarını koruma ve hayata geçirme mücadelesinde yapıcı bir diyaloğun en iyi yaklaşım tarzı fikrinde olduğunu beyan ediyor.

İsviçre hükümeti, aktivistler tarafından Gezi protestolarında Türk hükümetinin eylemcilere yönelik orantısız şiddetine tavırsız kalmakla eleştirilmişti. ( Özgül Dede / Demokrat Haber İsviçre )