Cavit Temürtürkan / Demokrat Haber İsviçre

İsviçre’den bir heyet incelemelerde bulunmak ve topladıkları yardımları ulaştırmak için Kobani sınırındaki Suruç’a gitti. Kobani’deki IŞİD saldırılarından kaçarak Suruç’taki çadırlarda yaşayan halkın durumunu gözlemlediler. Türkiye'de doğup büyüyen, eğitimini İsviçre'de yapan ve şu anda Çevre Mühendisliği yapan Fatoş Koyuncuer ile Suruç'taki gözlemlerini konuştuk.


Neler yaptınız Suruç'ta, kısaca özetler misiniz?

Suruç'ta üç gün kaldık, kampları dolaştık, güncel durumu gözlemlemek ve bilgi edinmek için. Depolarda nasıl çalışıldığını, gelen yardımların nasıl koordine edilip dağıtıldığı hakkında bilgi aldık. İnsanların dertlerini dinledik, konuştuğumuz insanların hepsi evlerine geri dönmeyi istiyor. Kampta kalanların çoğunluğunu kadın, çocuk ve yaşlılar oluşturuyor. Bu çok dikkat çekici. Dikkat çeken bir diğer nokta ise kadınların çok cesur ve yaşadıkları her şeye rağmen çok metanetli olmasıydı.

Sizi nasıl karşıladılar?

Gayet sıcak karşılandık. Onca yolu kendileri için geldiğimizi duyduklarında sevinip minnettarlıklarını dile getiriyorlardı. Yalnız olmadıklarını hissetmeleri bizi de mutlu etti elbet.

Nasıl para topladınız ve elde ettiğiniz gelirle neler yaptınız?

Basel’de açtığımız stantlara, pasta börek vb. yiyecekler sattık. Stantlara insanların ilgisi çok büyüktü. Kobani herkes için bir terim artık. Herkes durumdan duyduğu endişeyi dile getirip bize desteklerini iletti ve yaptığımız çalışmanın çok iyi bir şey olduğuna dikkat çekti. Beklediğimiz desteği aldık, insanları bilgilendirdik.

Stantlardan yaklaşık 5.000 İsviçre Frangı topladık. Bu parayla yaklaşık 350 sünger minder aldık. İnsanlar bunları çadırların duvarlarına koyarak hem izolasyon olarak kullanıyor hem de yatak olarak. Ya da üzerine oturmak için kullanılıyor. Çünkü çadırlar nemli ve soğuk. Xece arkadaşımız komisyondan ilk giden kişiydi. Orada süngerleri kendi alıp dağıtımında yer aldı. Bir sonraki grup olarak Zöhre arkadaşım ve ben 325 kutu bebek maması alıp dağıttık.

Bunların dışında gerçekleştirmek istediğimiz konteyner kent projemiz devam ediyor. Şu ana kadar başta Basel Belediyesi olmak üzere çeşitli belediyeler destek verdi. Bu yöndeki çalışmalarımız hala devam ediyor.

Başka neler yaptınız?

Ben aynı zamanda Verein für Kürdischunterricht (Kürtçe Dili Kurumu) üyesi olarak da orada bulundum. Tamamen eğitime yönelik bir proje yaptık. Burada eş dost başta olmak üzere, herkesi projeden haberdar edip 3 kere stant açıp, pasta börek sattık. Buradan elde ettiğimiz parayla 600 çocuğa okul çantası (kalem, defter, boya kalemleri vs.) aldık. Çadırlarda tiyatro ve müzik dersi gören çocuklara 20 tane def, 20 tane de saz aldık. Çocukların yaşadıklarını unutması için en iyi metod müzik ve tiyatro. Hem çocuklar hem de öğretmenleri yardımlardan çok memnun oldular. Kendimiz de burada eğitime destek veren insanlar olarak çocukların eğitimlerinin devam etmesini çok önemli bulduk. Bu proje de devam ediyor.