Ş. Murat Özten / Demokrat Haber

İsviçre'deki seçim sonuçlarına göre Yeşiller Partisi daha önceki seçimlerde 11 olan milletvekili sayısını 28’e çıkardı. Yeşillerin ülke çapındaki oy artışı bekleneni çok aşarak %6.1 oldu. Seçimlerin diğer kazananı Yeşil Liberaller de bir önceki seçimlerdeki sandalye sayısını 9 arttırdı ve 16’ya çıkardı. Dört sandalye kaybeden Sosyaldemokrat Parti ise mecliste 39 milletvekiliyle temsil edilecek. Seçimin en büyük kaybedeni sağcı SVP. Bir önceki seçimde 65 sandalyeye sahip olan SVP bu seçimde 12 sandalye kaybetti ve 53 sandalyede kaldı.

İsviçre'de 20 Ekim günü gerçekleştirilen Federal Parlamento seçimlerinde Sibel Arslan bir kez daha Basel’dan Federal Parlamento milletvekilliğine seçildi. Bir önceki seçimlerdeki oyunu % 88 oranında arttıran Sibel Arslan’ın partisi Yeşiller de Federal Meclis’teki sandalye sayısını iki buçuk katına çıkardı.

Sosyaldemokrat Parti’nin Basel listesinden dördüncü kez seçime katılan Mustafa Atıcı da seçimi kaybetmesine rağmen aynı listeden seçime katılan Eva Herzog aynı zamanda Kanton Temsilcileri Meclisi seçimlerine de katılıp kazandığı için onun yerine Federal Parlamento’ya girebilecek.

Basel’daki Seçim Kampanyası’nda milyonlarca frank harcadığı tahmin edilen sağcı SVP milletvekili Sebastian Frehner ise seçimi açık ara farkla kaybederek hüsrana uğradı. Frehner daha seçim sonuçları kesinleşmeden politikayı bıraktığını açıkladı.

İsviçre’de ve Avrupa’ da yeşil dalganın daha uzun yıllar sürmesi bekleniyor.