Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İsviçre’de Müslümanlara artan bir şekilde ayrımcılık yapılmasına tepki gösterdi. Teşkilat tarafından hazırlanan raporda, son 10 yıl içerisinde devlet kurumlarında ve ekonomik alanda Müslümanlara yapılan ayrımcılığın arttığı bildirildi.

 

2001 yılında ABD’de düzenlenen terör saldırıları ve onu takiben tüm dünyada ortaya çıkan çatışma ve gerginliklerin, İsviçre’de Müslümanlara daha fazla ayrımcılık yapılmasına yol açtığına raporda yer verildi.

 

ÜNİVERSİTE VE OKULLARDA AYRIMCILIK

Birçok insan hakları uzmanı, geçtiğimiz yıllarda İsviçre’deki Müslüman, Yahudi ve diğer dinî ve etnik azınlıkların durumunu inceledi. Yapılan araştırmalara göre, İsviçre pasaportuna sahip olmayanlara, ikamet izni almakta ve İsviçre vatandaşlığına geçmekte zorluk çıkarıldığı tespit edildi.

 

AGİT tarafından düzenlenen raporda, yetkili kurumların Müslümanların kendi mezarlıklarını kurmalarına onay vermediği belirtildi. Ayrıca Müslümanların çeşitli kuruluşların yanı sıra üniversite ve okullarda da düzenli olarak ayrımcılığa maruz kaldığı kaydedildi. Raporda İsviçre’ye Müslümanların gerektiği biçimde temsil edilmesi için adımlar atması tavsiye edildi.

 

"MİNARE YASAĞI BİR GÖSTERGE"

'Minare yasağı' referandumu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından, İsviçrelilerin Müslümanlara yönelik güvensizlik artışının bir göstergesi olarak değerlendirildi. 2009 yılının Kasım ayında yapılan referandumda İsviçrelilerin büyük çoğunluğu 'yeni minare inşaatının yasaklanması' yönünde oy kullanmıştı. Teşkilatın raporuna göre referandumdan çıkan karar Müslümanların günlük yaşamını etkilemedi. 8 milyonluk İsviçre nüfusunun yüzde 4’ünü Müslümanlar oluşturuyor.

 

59 devleti kapsayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), ayrıca sağcı partilerin Yahudi karşıtı açıklamalarını da eleştirdi. Yapılan araştırmalarda halkın yüzde 20’sinin Yahudilere karşı önyargılı olduğu ortaya çıktı. İsviçre’de yaklaşık 20 bin Yahudi yaşıyor.

 

© Deutsche Welle