İsviçre'deki seçimlerde beş büyük parti oy kaybına uğradı. Kesin olmayan sonuçlar, ülkedeki 26 kantondan 11'inde küçük partilerin başarı kazandığını gösteriyor. Ancak milliyetçi İsviçre Halk Partsi (SVP) hâlâ en güçlü parti.

İsviçreli seçmenler, Pazar günü yeni parlamento ve senatosunu belirlemek üzere sandık başına gitti. Seçmenlerin yüzde 40’ının ise Cuma akşamına kadar mektup sistemi aracılığıyla oylarını kullandığı seçime katılım bu yıl yüzde 48,6 oranında kaldı. Mektup ile oy kullanmayan seçmenler Cumartesi ve Pazar günleri sandık başına giderek oylarını kullandılar.

Yurtdışında yaşayan İsviçreliler de bu yıl ilk kez yapılan bir uygulama ile internet üzerinden "e-oy" sistemiyle oyunu kullandı. Sadece dört kanton vatandaşlarına açık olan bu uygulamanın başarılı olması durumunda gelecek seçimlerde yurtdışında yaşayan tüm İsviçreliler'in bu olanaktan faydalanması düşünülüyor.

İsviçre'de 200 sandalyeli parlamento için 3 bin 500 kişi aday olurken, 46 üyeli senato için de 151 aday yarıştı. Senato için pek çok kantonda adaylar salt çoğunluğa erişemediklerinden ikinci tur oylamaya kaldı.

YABANCI KARŞITLIĞI PRİM YAPMADI

Seçimlerin en önemli sonucu aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi’nin (SVP) oylarındaki gerileme oldu. Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında çıkan sonuçların aksine SVP’nin oyları bir önceki seçime kıyasla yüzde 3,6 azaldı.

Yüzde 30'ları hedefleyen SVP, yüzde 25,3'le yetinmek zorunda kaldı. SVP'nin büyük harcamalar yaparak gerçekleştirdiği yabancı ve göçmen karşıtı kampanyalar halktan yeterli desteği görmedi. Ancak kesin olmayan sonuçlara göre, SVP hâlâ ülkedeki en büyük parti.

Sadece aşırı sağcı SVP değil, siyasi yelpazenin ortasında yer alan Hür Demokrat Parti (FDP), Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Hrıstiyan Halk Partisi (CVP) göçmen karşıtı söylemlerle vatandaşlardan oy istediler.

BÜYÜK SİYASİ PARTİLER OY KAYBETTİ

Bütün büyük partilerin oy kaybına uğradığı seçimde Hür Demokrat Parti (FDP), Almanya’daki Hür Demokratlar'ın eyalet seçimlerinde elde ettiği sonuç gibi ağır bir seçim yenilgisi aldı. FDP Genel Başkanı Fulvio Pelli, seçim bölgesi Tessin Kantonu'nda 50 oy farkla kıl payı kazanabildi.

Seçimin bir diğer mağlubu da Yeşiller'di. Yeşiller en güvendikleri kantonlarda bile oy kaybına uğradı. Yeşiller'in kalesi olarak görülen Basel şehir kantonundan da milletvekili çıkartamadılar. Sosyal Demokrat Parti (SP) ise oyları yüzde 2 azalmasına karşın milletvekili sayısını 43'den 45'e yükseltmeyi başardı.

Seçimin galibi yeni partiler oldu. Seçimin en büyük sürprizini SVP’den ayrılarak kurulan Demokrat Burjuva Partisi (BDP) yüzde 5,2 oy oranı ile 9 milletvekilliği kazanarak yaptı.

Seçimin ikinci sürprizi ise Yeşil Liberaller'in oylarını yüzde 5'in üzerine çıkartması oldu.

GÖÇMEN KÖKENLİ ADAY SAYISI AZDI

Bu yıl ki seçimlere yabancı ve göçmen karşıtı propagandalar damga vurdu. Sadece aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) değil, siyasi yelpazenin ortasında yer alan FDP, LDP ve CVP de göçmen karşıtı söylemlerle vatandaşlardan oy istediler.

Seçimlerde sadece 28 göçmen kökenli aday yer aldı. Bunlardan 3'ü Türkiye kökenli olan adaylardı. Basel Kantonu'nda Mustafa Atıcı Sosyal Demokrat Parti'den (SP), Sibel Aslan da Yeşiller'den aday olurken, Bern Kantonu'nda Haşim Sancar, yine Yeşiller'den parlamento adayı olarak listeye girdi. Ancak seçilemediler. Sadece SP'den aday olan Mustafa Atıcı, birinci yedek olmayı başardı.

© Deutsche Welle Türkçe Haber: Selma Güven Stroppel / BASEL Editör: Hülya Köylü