İsviçre düşüşe geçen silah satışını insan hakları ihlallerinin yaşandığı ülkelere yapacağı ihracatla kapatmayı hedefliyor. Federal Meclis’te yapılan oylama ile silah ihracatına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi kararı alındı.

Kıl payı kabul edilen kararda, geçtiğimiz yıl silah ihracatının 700 milyon franktan 461 milyona gerilemesinin etkisi var.

İsviçre Federal Meclisi’nin iki kanadından biri olan Ulusal Konsey’de yapılan oylamada, silah ihracatına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesi kararlaştırıldı. Oylamada 94 üye kabul oyu verirken, 93 üye de karşıt oy kullandı.

SADECE ‘YÜKSEK RİSK’ HALİNDE SATILMAYACAK!

Federal Hükümetin uygulaması gereken karar gereğince, İsviçre’de üretilen silahlar artık insan hakları ihlalleri olan ülkelere de satılabilecek. Daha önce bu ülkelere silah ihracatını yasaklayan uygulama, yeni kararla sadece ‘silahların insan hakları ihlallerinde kullanıldığına dair yüksek risk’ olması halinde satışını yasaklıyor.

Silah ihracatına yönelik kısıtlamaların gevşetilmesinden yana olan politikacılar, İsviçre firmalarının diğer Avusturya ve İsveç gibi ülkelere kıyasla rekabette zorlandıklarını savunuyorlardı. Suudi Arabistan’ın daha önce talep ettiği uçak savunma sistemlerini örnek gösteren bu kesimler, bu sistemlerin insan hakları ihlallerine direkt yol açmadığına dikkat çekiyorlardı.

AMNESTY: “SKANDAL KARAR”

Silah ihracatının kolaylaştırılmasına karşı çıkanlar ise İsviçre’nin barış politikasındaki inandırıcılığını kaybedeceği uyarısını yapıyorlar. Ulusal Konsey’de alınan kararı ‘skandal’ olarak nitelendiren Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), ekonomik çıkarlara insan haklarından daha fazla değer verildiği eleştirisi yaptı.

Tages-Anzeiger gazetesine konuşan Federal Milletvekili Pierre-Alain Fridez, yeni karar ile insan hakları ihlallerinin yoğun olduğu Pakistan ve Mısır gibi ülkelere de silah satışının kolaylaşacağı uyarısını yaptı. Fridez, İsviçre tarafından Ukrayna’ya satılan silahların Maidan Meydanı’ndaki gösterilerde protestoculara karşı kullanılmasının da kararın yanlışlığını gösterdiğini söyledi.

SİLAH İHRACATI 2013’TE ÜÇTE BİR GERİLEMİŞTİ

İsviçre’de daha önce yapılan ve silah ihracatını yasaklamayı hedefleyen bazı referandumlar ise kabul edilmemişti. 2012 yılında 700 milyon İsviçre frangı olan silah ihracatı ise 2013 yılında 461 milyona gerilemişti. Ulusal Konsey’in kararında silah ihracatındaki düşüşün etkisi oldu. (Bern / ANF)