RÜŞTÜ DEMİRKAYA - BERN / ANF

İsviçre'de göçmenlere kota getirilmesini öngören yasa teklifi yüzde 50,3’lük bir oranla kabul edildi. Bu durum yabancı düşmanlığı üzerinden politika yürüten SVP-UDC’nin başarısı sayılırken, ülkenin Avrupa pazarını kaybetmesi anlamına da geliyor.

AB üyesi olmayan İsviçre, 1999 yılında Avrupa Birliği ile serbest dolaşım anlaşması imzaladı. Bu anlaşma ile AB vatandaşları İsviçre’ye kısıtlama olmadan seyahat edebiliyor. Fakat bugün bunun ile ilgili yapılan referandum, bu tabloyu değiştirecek gibi. Aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi'nin( SVP-UDC) “Kitlesel Göçe Karşı İnisiyatif” adlı girişiminin göçmenlerin sayısını sınırlamak ve bir göçmen kotası getirmek istemesi üzerine yapılan referandumda, seçmenlerin yüzde 50,3’ü göçmenlere sınırlama getirilmesine ‘evet’ dedi.

AB: DİĞER ANLAŞMALAR İPTAL EDİLİR

Referandum sonuçlarından AB de kaygılı. Sonuçların kendilerini endişelendirdiğini ifade eden AB Komisyonu, yaptığı açıklamada İsviçre’yi uyardı. İsviçre'nin AB ile ilişkilerde sadece beğendiği tarafları seçemeyeceği uyarısında bulunan komisyondan “Ya hep ya hiç” dedi. Çünkü İsviçre ile Avrupa Birliği arasında bağlayıcı olan serbest dolaşım anlaşması, imzalanan 7 antlaşmadan bir tanesi. Yapılan bu anlaşmalara göre taraflardan birinin bunlardan birini geri çekmesi halinde diğerleri de geçerliliğini yitiriyor. Bu durumda, referandum sonuçları İsviçre'nin 500 milyonluk Avrupa iç pazarına serbest giriş hakkını da kaybetmesi anlamına geliyor.

GÖÇMEN RAKAMLARI

8 milyon nüfusu bulunan İsviçre’de yabancıların oranı yüzde 23. İsviçre vatandaşı göçmenlerin oranı ise yüzde 12 civarında. Ülke ekonomisi AB ortalamasının çok üzerinde. İstatistiklere göre ülkedeki işsizlik oranı yüzde 3.2,  AB’nin işsizlik ortalaması ise yüzde10.9. İsviçre'de çalışan yabancıların başında Almanlar, Fransızlar ve İtalyanlar geliyor. Sadece sağlık alanında çalışanların yüzde 30 ile 40'ının yabancı olduğu İsviçre’de şimdiki tartışma konusu ise sonuçların ülke ekonomisine ve demokrasisine yansımasının nasıl olacağı.