İsviçre'de kabul edilmesi halinde dünyanın en yükseği olacak asgari ücret için referandum yapılıyor. Teklif kabul edilirse, işverenler çalışanlarına saat başına en az 22 İsviçre frangı (yaklaşık 25 dolar) ücret verecek.

Teklife destek verenler hayat pahalılığı karşısında bunun gerekli olduğunu söylüyor. Öneriye karşı çıkanlar ise bunun üretim maliyetlerini artıracağını, gençlerin iş bulmaları zorlaşacağı için işsizliğin artacağını savunuyor.

Ülkede "adil ücret" önerisinin yanında bir dizi başka konuda da referandum yapılıyor. Bunlar arasında İsviçre Hava Kuvvetleri'ne İşviçre yapımı Gripen savaş uçaklarının alımı ve hüküm giymiş pedofillerin ömür boyu çocuklarla çalışmasının yasaklanması da var.

Ancak sendikaların desteklediği yıllık asgari ücretin 53 bin dolardan az olmamasına ilişkin öneri en fazla tartışılan konu oldu.

Sendikalar, Cenevre ve Zürih gibi kentlerde yaşam maliyetinin yüksek olması nedeniyle ayda en az 4 bin Frank gerektiğini söylüyor ve ülkede asgari ücret uygulaması olmamasına tepki gösteriyorlar.

İsviçre'nin komşusu Almanya'da saatlik asgari ücret 2017'den itibaren 8.5 Euro (11.69 dolar) olacak. İngiltere'de saatlik asgari ücret 10.55 dolar. ABD'de ise Başkan Barack Obama 7.25 dolar olan asgari ücreti 10.10 dolara çıkarmak istiyor.