İsviçre, radikal İslamcı terör örgütleriyle ilişkisi saptanan ve aşırı şiddet içeren eylemlere katılanların vatandaşlığını iptal edecek.
 
İsviçre Federal Hükümeti, İsviçre vatandaşı olan ‘cihatçı’ların vatandaşlıktan çıkarılması için hazırlık yapıyor. Vatandaşlıktan çıkarılma işlemlerinin başlatılmasında kişinin çifte vatandaş olması şartı öngörülüyor.
 
İsviçre 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa bir kişiyi vatandaşlıktan çıkarma yolunu açacak bir düzenlemeye giderken, bu sürecin başlamasına ve tartışılmasına Zürih Kantonu’nda oturan 19 yaşındaki birinin 2015 yılında savaşmak için Suriye’ye gitmesi neden oldu. Bu kişinin çifte vatandaş olması nedeniyle İsviçre vatandaşlığının elinden alınması tartışılıyor.
 
Son dönemde başlatılan yeni bir çalışma ile vatandaşlıktan çıkarma kriterlerini daha da belirgin yapan İsviçre Federal Hükümeti, vatandaşlık hakları ile ilgili düzenlemeye ”Kişinin hal ve davranışları, İsviçre’nin güvenliği, çıkarları ve itibarı acısından sakıncalı olduğunda” ifadesini ekledi.
 
Kişilerin radikal İslamcı terör örgütleriyle ilişkisi veya aşırı şiddet içeren eylemleri saptandığı halinde vatandaşlıktan çıkarılma durumu uygulanabilecek.
 
Vatandaşlıktan çıkarma prosedürü sadece ‘cihatçı’ları kapsamayacak, düzenlemeye göre, “Soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve Cenevre Sözleşmesi’nin ihlali” durumunda kişiler vatandaşlıktan çıkarılabilecek.
 
Bu suçlardan herhangi birinden mahkûm olan ve bütün yasal yolları tükenen kişiler vatandaşlıktan çıkarılacak. (Kaynak: ANF Cenevre)