İsviçre halkı, asgari ücretin 4 bin İsviçre frangı (9 bin 400 lira) olmasını referandumda reddetti. Özellikle kadınlar, göçmenler ve yabancıların daha düşük ücretlerle çalıştırılmasını engellemek amacıyla böyle bir öneri getirilmişti.

İşçi sendikaları, Sosyal Demokratlar ve Yeşiller grubunca desteklenen ancak merkez sağ politikacılar tarafından ülkedeki şirketlerin girişimlerini etkileyeceği düşüncesiyle aleyhte kampanya yapılan çalışma saati ücretinin 22 İsviçre frangı, (52 TL) olmasını öngören halk inisiyatifi referandumda oylandı.

Referandumda oy veren İsviçrelilerin yüzde 76,3'ü çoğunluğu kadın yaklaşık 300 bin işçiyi etkileyecek inisiyatifi reddetti.

Ortalama çalışma süresinin 180 saat civarında olduğu İsviçre'de, teklifin kabul edilmesi halinde, dünyanın en yüksek asgari ücreti yani yaklaşık 9 bin 400 lira ücret uygulanacaktı.

İsviçre yasalarında henüz asgari ücretle ilgili bir düzenleme bulunmuyor ancak istatistiki verilere göre İsviçre'deki işçilerin yüzde 90'ından fazlası halihazırda 4 bin İsviçre frangının üzerinde maaş alıyor.

Ancak İsviçre dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olduğu için bu ücretlerle geçinmek çok zor oluyor.

SAVAŞ UÇAĞI İHALESİNE RET

Referandumda oylanan ve ülkede büyük tartışmalara neden olan, İsveç'ten 22 adet JAS89 tipi Gripen savaş uçağı alımı ihalesi ise yüzde 53,4 oy oranı ile reddedildi.

Ülkede merkez sol politikacılar tarafından eleştirilen 3,4 milyar dolarlık alım konusundaki tartışmalar, alımın maliyetli ve gereksiz olduğu üzerinde yoğunlaşmıştı.

Gripen uçaklarının F-5 Tiger tipi eski nesil uçakların yerini alması planlanıyordu. İsviçre Hava Kuvvetlerinin elinde halihazırda FA-18 tipi gelişmiş uçaklar bulunuyor.

AİLE HEKİMLİĞİNİN DESTEKLENMESİ KABUL EDİLDİ

Referandumda oylanan diğer bir konu ise aile hekimlerinin maddi durumları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi oldu.

Federal hükümet tarafından da desteklenen inisiyatif yüzde 88 oy oranı ile kabul edildi.

İnisiyatif, ülkenin sağlık sistemi için önemli olan aile hekimliğinin genç doktorlar tarafından gittikçe daha az tercih edilmesi nedeniyle başlatılmıştı.

-Pedofillerin çocuklarla çalışması engellenecek-

Referandumda oylanan ve pedofillerin çocuklarla ilgili işlerde çalışmasının engellenmesini öngören halk inisiyatifi ise yüzde 63,5 oyla kabul edildi.

Bu sonuca göre, çocuklar ve engelli kişilerin cinsel bütünlüğüne saldırı nedeniyle hüküm giymiş olanlar, profesyonel veya gönüllü olarak, yardıma muhtaç kişilerle çalışamayacak. (Milliyet)