Asuri-Süryanilerin Seyfo olarak adlandırdıkları 1915 soykırımın İsveç'te okullarda öğrencilere okutulan tarih kitaplarında yer alması için İsveç Parlamentosu'na önerge verildi.
 
Liberal Parti Dış Politika Sözcüsü Birgitta Ohlsson ve partinin milletvekilleri Robert Hannah ve Christina Örnebjär tarafından parlamentoya verilen önergede, İsveç'te okutulan tarih kitaplarında dünya savaşları, soykırım ve Gulag'tan söz edilirken Birinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya'nın bağlaşığı Türkiye'nin gerçekleştirdiği soykırımın yer almadığına dikkat çekiliyor.
 
Tarih derslerine, Seyfo sırasında işlenen suçların ve günümüzde Ortadoğu'da süren soykırımla birlikte ele alınması istenen önergede, Seyfo hakkındaki bilgilerin sadece kurbanların anlatılmasıyla sınırlı kalmaması gerektiği belirtiliyor. Ders kitaplarında, katliamı gerçekleştirenlerin kullandığı yöntemlerin günümüzde Nazi ve İslamcılara miras kaldığının anlatılması gerektiği de hatırlatılıyor.
 
SOYKIRIMIN İNKARI SALDIRGANLIĞA ZEMİN HAZIRLIYOR
 
Önergede imzaları bulunan üç milletvekili, Avrupa'nın tarihinin anlaşılması için soykırım ne kadar önemli ise Ortadoğu'nun tarihinin anlaşılması için Seyfo'nun bilinmesinin de o kadar önemli olduğunu vurguluyor. Soykırımın inkar edilmesinin Türkiye'nin azınlıklara karşı saldırganlığına temel oluşturduğunu ve demokrasiyi geliştirebilmesi için Türkiye'nin kanlı tarihiyle yüzleşmesi ve kurbanlarla uzlaşması gerektiğini söylüyorlar.
 
2010 yılında İsveç Parlamentosu'nda yapılan oylamada soykırımın kabul edilmesine karşı çıkan Liberal Parti, daha sonra tutum değiştirerek 1915'te Ermeni ve Süryanilere soykırım yapıldığını kabul etmişti.
 
Robert Hannah, parlamentonun aldığı soykırım kararının hükümet tarafından yürürlüğe konulması için ayrı bir soru önergesi daha verdi. Hannah, önergesinde Başbakan Stefan Löfven'in 2014 yılında, seçim öncesi soykırımı kabul edecekleri sözünü verdiğini ancak bu sözün bu güne kadar tutulmadığını hatırlatıyor.
 
Hükümetin konuyu bir kez daha araştırmak için kurul oluşturduğunu ancak kurulun somut bir karar almadığını ve soykırımının kabul edilip edilmeyeceğine politikacıların karar verebileceklerini belirtmekle yetindiğini söylüyor.
 
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün parlamentodaki tartışmalar sırasında kendisine 2015 yılında tutum alacakları sözünü vermesine rağmen gereğinin yapılmadığını hatırlatan Hannah, Wallström'e “Hükümet 1915 Seyfo soykırımını ne zaman soykırım olarak kabul edecek?” sorusunu soruyor.
 
1915 SOYKIRIMIN ÜZERİNE GİDİLMEDİĞİ İÇİN HİTLER SOYKIRIM YAPTI
 
Konu hakkındaki ANF’den Murat Kuseyri’nin sorularını cevaplayan Robert Hannah, tarihin ilk soykırımının Osmanlı tarafından 1915 yılında gerçekleştiğini (Demokrat Haber’in notu: Tarihin değil ancak modern dönemin ilk soykırımının 1864 yılında Çarlık Rusyasının Çerkes halklarına yönelik soykırımı olduğu dile getirilmektedir. Bkz: demokrathaber.org ), üzerine gidilmediği için Hitler'in soykırım gerçekleştirdiğini ve günümüzde de hala soykırımların devam ettiğini söyledi.
 
Seyfo sırasında olanları İsveç ve tüm batılı ülkelerin bilmelerine rağmen soykırıma göz yumduklarını, daha sonra da olanları unutturmak istediklerini söyleyen Hannah, “Soykırım yapıldığı kabul edilmedi. Geçmişle hesaplaşılmadı. Soykırımdan kurtulmayı başaranlar da kendi topraklarında baskı altında yaşadı. Tüm bunlar Hitlere cesaret verdi. Polonya'yı işgal etmeden önce "Kim Ermenilere yapılan soykırımını hatırlıyor' dedi” şeklinde konuştu.
 
Soykırıma uğrayan Asuri-Süryanilerin intikam değil uzlaşma istediklerini söyleyen Hannah, Türkiye'nin demokratikleşmesi için geçmişle hesaplaşması ve yapılan soykırımı kabul etmesi gerektiğini ifade etti. Soykırımın kabul edilmemesinin aşırı İslamcılar ve Nazilere cesaret verdiğine, günümüzde IŞİD çetelerinin Asuri, Ezidî ve diğer azınlıklara yönelik soykırım yaptıklarına dikkat çekti.
 
Hannah, 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra demokratik hak ve özgürlüklerinin sınırlanmasından, birçok medya örgütünün kapatılmasından diğer azınlıkların yanı sıra Asuri-Süryani halkının zarar gördüğünü söyledi.
 
SOSYAL DEMOKRATLAR SÖZLERİNE İHANET ETTİ
 
Sosyal Demokrat İşçi Partisi lideri Stefan Löfven'in hükümet kurmadan önce 1915 Seyfo soykırımını kabul edeceklerini açıkça söylemesine rağmen sözünü yerine getirmemesini “İhanet” olarak niteleyen Hannah, “Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2010 yılında parlamentoda yapılan oylamada soykırımın kabul edilmesi yönünde oy kullandı. Hükümet olduktan sonra bu kararı kabul etmeleri ve gereğini yerine getirmeleri gerekirdi” diyerek hükümetin tutumuna tepki gösterdi.
 
Hannah, hükümet soykırım kararını kabul edene kadar konuyu gündeme getireceklerini söyledi.
 
Parlamentoda Hannah ile birlikte Asuri-Süryani kökenli 5 milletvekili bulunuyor. Bunlardan Enerji Bakanlığı görevini yürüten İbrahim Baylan, aynı zamanda bakanlar arasındaki eşgüdümün sağlanması sorumluluğunu da yürütüyor. (Kaynak: STOCKHOLM / ANF - Murat Kuseyri)

Demokrat Haber Son Dakika Haberleri