İsveç'in başkenti Stockholm'ün en büyük ilçelerinden Botkyrka'da, 1915 Ermeni katliamına ilişkin anıt dikilmesine Meclis'ten onay çıktı. Bölgedeki Türk ve Azeriler ise kararı protesto etti.

Süryani, Asuri ve Ermenilerin birleşerek meclis gündemine getirdikleri anıt dikme önerisi, dün gece geç saatlerde, Belediye Meclisi'nde oylamaya sunuldu.

Mecliste oylanan öneriye 9 partiden 8'i destek verdi ve oylamada 54 meclis üyesi anıt için "evet" oyu kullandı. Oylamada, 5 meclis üyesi ise "hayır" oyu vererek, anıt dikilmesine karşı çıktı. 61 meclis üyesinin katıldığı oylamada, 1 üye çekimser oy kullanırken, bir oy da geçersiz sayıldı.

İPTAL İSTEMİ

Botkyrka Belediye Meclisinin Yeşiller Partili üyeleri ve Türkiye vatandaşı Bayram Uludağ ile Deniz Bulduk, oylama sırasında meclis üyelerine yönelik birer konuşma yaparak, anıtın reddedilmesini istedi. Uludağ, anıt dikilmesi halinde, Türkiye vatandaşları ile Süryanı vatandaşlar arasında husumet, daha sonrada huzursuzluk başlayacağını öne sürdü.

TÜRK VE AZERİLER PROTESTO ETTİ

Oylama ile ilgili bilgi alan Türk ve Azerbaycan vatandaşları ise, belediye önünde toplanarak, anıt isteğinin reddedilmesi yönünde gösteri yaptı.

Aynı saatte anıt oylamasına destek veren gruplar da belediye önüne gelerek, gösterisi yaptı. İki grup arasında ise polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Gösteriler sırasında herhangi bir olay yaşanmadı.

İSVEÇ, 2010'DA 1915'İ KABUL ETMİŞTİ

İsveç Meclisi 2010 yılında aldığı karar ile 1915 olayları ile ilgili iddiaları kabul etmişti.