Norveç'te meydana gelen saldırıların düzenleyen kişinin ırkçı olduğu ortaya çıkmasından sonra gözler Avrupa'nın diğer ülkelerine çevrildi.

Irkçılığın en az olduğu ülkelerden biri olarak kabul edilen İsveç'te Müslüman ve Yahudileri aşağılayan ve hedef gösteren internet sayfalarının artması yetkilileri endişeye sevk ediyor.

İsveç'te yayın yapan Sydsvenskan gazetesinin haberine göre, Müslüman ve Yahudileri hedef gösteren ırkçı sitelerin sayısı 2009 yılında 8 bin iken, 2011 yılında 15 bine çıktı. İsveç Entegrasyon Bakanlığı'nın yaptırdığı geniş araştırmada, geçen yıl Facebook, Twitter ve benzeri platformlarda; aşırı sağcı propagandalar; Müslümanları ve Yahudileri aşağılayan, hedef gösteren mesaj, video veya bildiri tespit edilirken bunun son iki yılda üç misli arttığı belirtildi. Raporda ayrıca, internette giderek artan aşırı sağcı eğilimlerle mücadelede yeni stratejilerin gerekli olduğu vurgulandı. Facebook, Twitter ve Youtube gibi platformların erişim ve paylaşım konusunda popüler hale gelmesinin aşırı sağcı çevrelere de kendi ideolojilerini yaymak için yeni olanaklar sağladığına dikkat çekildi.

Raporda 10 milyonluk İsveç'te 300 bin Müslüman, 20 bin kadar da Yahudi'nin yaşadığı belirtildi.

Entegrasyon Bakanı Kaygılı

İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, gençleri etkisi altına alabilecek, yeni ve çok tehlikeli bir alanın oluştuğuna dikkat çekerek şöyle dedi: "İsveçlilerin son hoşgörülü insanlar olmasına rağmen, bu yeni trend, yani aşırı sağcıların nefret propagandası ve ırkçı etkinliklerinin normal internet platformlarından sosyal medyaya geçişi, son dönemde büyük hız kazandı. Yaptığımız incelemelerde, sosyal medyanın kullanılmaya başlanmasından sonra, bu propagandaların 3 katına çıktığını tespit ettik. Bu da, bir an evvel yeni hukuki stratejilerin geliştirilmesi gerektiğine işaret ediyor."

İslam Federasyon Başkanı: Daha Fazla İşbirliği Yapmalıyız

Müslüman ve Yahudilere karşı kurulmuş 15 bin ırkçı site bulunduğunu öğrendiğinde çok şaşırdığını ifaden eden İsveç İslam Federasyonu Başkanı Tahir Akan, "Siyasetçiler, bürokratlar ve bizi yöneten üst kesimdeki insanlar, bereket, çok sağduyulular. Bu konuların da üzerine gidiyorlar. O zaman bizim de İsveç'i yöneten sağduyulu insanlara daha fazla yardımcı olup, "daha fazla insan hakları, daha fazla hoşgörü, daha fazla kabul, daha fazla sosyal adalet, daha fazla din ve vicdan hürriyetti ve daha fazla eğitim için ortaklaşa çalışmalar yapmamız gerekir.'' diye konuştu.

İsveç İslam Birliği Başkanı Ömer Mustafa ise ''Bu rapor buz dağının görünen yüzü, bir de görünmeyen yüzü var.'' dedi. Müslümanlara son günlerde e-posta, sözlü taciz ve tehdit telefonlarının da arttığını belirten Mustafa, polis raporuna göre, İslamofobik nefret suçlarında artış görüldüğünü aktardı.

İsveç Merkez Yahudi Konseyi başkanı Lena Posner-Körösi, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti. Anti-semizim nefret suçlarında büyük artış yaşandığına dikkat çeken Körösi, 2004 yılından 2010 kadar, Yahudilere karşı işlenen nefret suçlarında yüzde 7 gibi bir artış gerçekleştiğini söyledi. (Britannia247)