Murat Kuseyri / ANF / Stockholm - İsveç’in yayımladığı yıllık insan hakları ihlalleri raporlarında dünyanın en katı diktatörlüğü olarak nitelediği Suudi Arabistan’a gizlice bir silah fabrikası inşa ettiği açığa çıktı.

 

İsveç Hükümeti geçtiğimiz yıl yayınladığı 'Dünyada İnsan Hakları' raporunda Suudi Arabistan'ı dünyanın en kötü diktatörlerinden biri olarak nitelendirmişti. Rapordan sonra aynı diktatöre hem silah satıp, hem de madalya takmışlardı. Olayı skandal olarak yorumlayan İsveç Barış Derneği, Suudilere silah satışının durdurulmasını istemişti. (İlgili haberimiz burada >>>)

 

İsveç’in Suudi Arabistan’la askeri işbirliği yaptığı ve insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiği bu ülkeye silah sattığı biliniyordu. Ancak İsveç Radyosu Ekot ajansının ele geçirdiği gizlilik damgası vurulmuş belgeler İsveç’in gizlice Suudi Arabistan’a bir silah fabrikası inşa etme hazırlığında olduğunu açığa çıkardı.

 

Ekot’un ele geçirdiği belgeler İsveç’in 2007 yılında Suudi Arabistan’a bir silah fabrikası kurmak amacıyla Simoom adı verilen bir projenin hazırlandığını gösteriyor. Projenin sorumluluğu devletin resmi kurumu İsveç Savunma Araştırma Enstitüsü, FOI’ya verildi. Olayın açığa çıkması durumunda hükümeti sorumluluktan kurtarmak için de SSTI adı verilen paravan bir şirket kuruldu. Kağıt üzerinde bağımsız bir şirket olarak görünmesine rağmen şirketin yöneticilerinin çoğunluğunu FOI yetkilileri oluşturuyor. Kurulacak fabrikada anti tank füzelerine yakıt imal edilmesi hedefleniyor.

 

Açığa çıkan bu skandal karşısında hükümet sessizliğini sürdürürken gazetecilerin konu hakkındaki sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Müsteşarı Dick Streng dosyada gizlilik damgası olduğu için proje hakkında yorumda bulunamayacağını söyledi

 

SAVUNMA BAKANI ANAYASA MAHKEMESİ YOLCUSU

Çevre Partisi Yeşiller Eş Başkanı Gustav Fridolin diktatörlükle yönetilen bir ülkeye silah fabrikası kurma onayı veren Savunma Bakanı Sten Tolgfors’u Anayasa Mahkamesi’ne şikayet etti. Bir basın açıklaması yapan Fridolin İsveç’in Suudi Arabistan’da silah fabrikası kurarak olumlu imajını zedelediğini, Suudi Arabistan’ın sadece kendi halkının değil komşu ülkelerin halklarının mücadelesini tanklarla ezdiğini ifade etti.

 

İsveç Barış Derneği Politik Sekreteri Rolf Lindahl İsveç’in korkunç bir ikiyüzlük içerisinde olduğunu bir yandan insan haklarını savunurken aynı zamanda dünyanın en zalim diktatörlerine gizlice silah fabrikası inşa etmek için paravan şirketler örgütlediğini söyledi.