İsveç Parlamentosu'nda 21 sandalyesi bulunan Sol Parti, dokunulmazlığı kaldırılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden 21'i ile “aktif dayanışma” halinde olmayı kararlaştırdı.

Evrensel'den Murat Kuseyri'nin haberine göre; Sol Partili her parlamenter dokunulmazlığı kaldırılan bir HDP'li vekil ile aktif dayanışma içinde olacak ve durumunu yakından izleyecek. Dava açılması durumunda duruşmalarda hazır bulunacak, tutuklamaları durumunda da hapishanede ziyaretine gidecek. Dava hakkındaki gelişmeleri İsveç kamuoyuyla paylaşacak.

Aktif dayanışma içinde olacak vekiller şöyle:

Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ı; Ekonomi-Politika Sözcüsü Ulla Andersson Figen Yüksekdağ’ı; Dış Politika Sözcüsü Hans Linde Leyla Zana’yı; Avrupa Parlamentosu Milletvekili Malin Björk, Çağlar Demirel’i; Milletvekilleri Rosanna Diamarca, Dilek Öcalan’ı; Mia Sydow Mölleby, Feleknas Uca’yı; Christina Höj Larsen, Selma Irmak’ı; Nooshi Dadgostar, Meral Danış Beştaş’ı; Ali Esbati, İdris Baluken’i; Jens Holm, Faysal Sarıyıldız’ı; Stig Henriksson, Mehmet Ali Aslan’ı; Linda Snecker, Erol Dora’yı; Daniel Riazat, Pervin Buldan’ı; Karin Rogsjö, Gülser Yıldırım’ı; Emma Wallrup, Ferhat Encü’yü; Maj Karlsson, Hüda Kaya’yı; Daniel Sestrajcic, Adem Geveri’yi; Hokan Svenneling, Ali Atalan’ı; Amineh Kakabaveh, Saadet Becerekli’yi; Lotta Johnsson, Fornar Sibel Yiğitalp’i ve Birger Lahti, Ziya Pir’i.

'AB AÇIK TUTUM ALMALI'

Evrensel'e konuşan Sol Parti Dış Politika Sözcüsü Hans Linde, artık İsveç ve Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’deki gelişmelerle ilgili açık tutum almasının ve AKP Hükümeti ile imzalanan mülteci antlaşmasının iptal edilmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Linde, “Bizler için hem söz hem de pratik olarak Türkiye’de insan haklarını savunan cesur kadın ve erkekleri desteklemek oldukça önemli” şeklinde konuştu.

Sözcü Linde, İskandinavya’da çalışma yürüten kardeş partileriyle ilişki kurup onlarla birlikte HDP’yi daha güçlü bir şekilde desteklemek için neler yapabileceklerini tartışacaklarını da sözlerine ekledi.

Kampanyanın pratik sorumluluğunu ise Uppsala Sol Parti Dış Politika Temsilcisi Yekbun Alp üstlendi. “Başarısız darbe girişiminden sonra Erdoğan, askerlerin yapmak istediklerini kendisi yapıyor” diyen Alp, HDP’lilere yönelik suçlamaların da siyasi olduğuna dikkat çekti. Alp, AKP’nin amacının HDP ve Kürtleri politik arenadan silmek olduğu yorumunu yaptı.