Dünya’nın birçok kentinde sağlık, eğitim, kültür, çevre ve alt yapı gibi birçok alanda gerileme yaşanıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, dünyanın yaşanabilir ilk 10 kentinin 4’ü Avustralya’da iken 3’ü Kanada’da yer alıyor.

Asya, Afrika ve Güney Amerika’nın hiç bir kenti en yaşanabilir kentler sıralamasında yer bulamazken, en az yaşanabilir kentlerin tümü Afrika ve Asya kıtasında.

Britanya’da faaliyet gösteren Instituts Economist Intelligence Unit (EIU) adlı kuruluş tarafından yapılan araştırma, haftalık The Economist gazetesinde yayınlandı. EIU uzmanları, dünyanın önde gelen 140 kentine ait sağlık hizmetleri, çevre, alt ve üst yapı, eğitim ile kültür olanakları gibi kriterlerden yola çıkarak, yaşam kalitesini belirlemeye çalıştı.

AVUSTRALYA VE KANADA’DAN 7 AVRUPA’DAN 2 KENT VAR

EIU analistlerinin değerlendirmelerinin de not edildiği araştırmada, dünyanın yaşam kalitesi en iyi 10 kenti sıralamasında 7 kent Avustralya ve Kanada’da olduğu sonucu çıktı. Avrupa kıtasından iki kent ilk 10’e girmeyi başarırken, Asya, Afrika ve Güney Amerika’dan hiç bir kent ilk 10’da yer alamadı.

Avustralya’nın ikinci büyük şehri Melbourne, 140 kent arasında ilk sırayı alırken, ikinci sırayı Avusturya’nın başkenti Viyana aldı.

Yaşam kalitesi yüksek kentler sıralamasında üçüncü ve dördüncü sıraya Kanada’nın Vancouver ve Toronto kentleri yerleşirken, ilk 10’da yer alan kentler ise sırasıyla Adelaide (Avustralya), Calgary (Kanada), Sydney (Avustralya), Helsinki (Finlanda), Perth (Avustralya), Auckland (Yeni Zelanda) oldu.

AFRİKA VE ASYA KENTLERİ SIRALAMANIN SONLARINDA

Ortadoğu’nun en önemli kentlerinden olan Suriye’nin başkenti Şam ise, son üç yıldaki iç savaşın getirdiği olumsuz etkiyle sıralamadaki en kötü kent ünvanını aldı. Şam’da, yaşam kalitesi son 5 yılda yüzde 28 oranında geriledi.

140’ncı sıradaki Şam’dan sonra yaşam kalitesinin en kötü olduğu kentler ise şöyle sıralandı:

139: Dakka (Bangladeş), 138: Port Moresby (Papua Yeni Gine), 137: Lagos (Nijerya), 136: Karaçi (Pakistan), 135: Cezayir (Cezayir), 134: Harare (Zimbabwe),

133: Duala (Kamerun), 132: Trablus (Libya) ve 131: Abidjan (Fildişi Sahili).

Araştırmaya göre, dünya genelindeki ortalama yaşam kalitesi 2009 yılından bu yana yüzde 0,7 oranında geriledi. Avrupa Birliği (AB) genelinde ise güvenlik ve istikrar konusunda kısmen bir gerileme dikkat çekerken, araştırmaya dahil edilen 50 kentin yaşam kalitesinde geriye doğru gidiş yaşandı.