Vladimir Putin'in Türkiye'ye gelecek olmasını protesto eden Kafkasyalı yurttaşlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Putin'e, "Dostum" dediğini hatırlatarak, "Bana dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" dedi.

Türkiye'deki Kafkas halkların kurduğu dernekler bir araya gelerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, yarın düzenlenecek olan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için Türkiye'ye gelecek olmasını "PutiNO!" diyerek protesto etti.

Yürüyüşte Rusya tarafından 2006'da infaz edilen Rus gazeteci ve yazar Anna Politkovskaya, 2009'da öldürülen Rus aktivist ve insan hakları savunucusu Natalia Estemirova ve 2009'da infaz edilen Rus hukukçu Stanislav Markelov'un fotoğraflarını taşındı.

Ellerinde taşıdıkları dövizlerle Taksim Meydanı'ndan Rusya Konsolosluğu önüne yürüyen Kafkasyalılar, "Katil Putin Kafkasya'dan defol", "Soçi'de olimpiyat istemiyoruz", "Ne ABD ne Rusya bağımsız Kafkasya", "Alanlarda birleş soykırımla yüzleş" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı.

Öte yandan çevik kuvvet polisinin Rusya Konsolosluğu kapısına yığınak yaparak güvenlik şeridi çektiği görüldü.

'BAŞBAKAN ERDOĞAN PUTİN'İN İNFAZLARINI FAİLİ MEÇHULLEŞTİRİYOR'

Konsolosluk önünde slogan atan Kafkasyalılar adına açıklama yapan Seçkin Burak Kurt, Putin'in geçmişte Kafkasya'da yürüttüğü politikalarla Rusya'yı esir aldığına dikkat çekerek bu durumun halen rastgele infaz etme, kaçırıp işkence yapma ve cezaevine atma şeklinde devam ettiğini söyledi.

Putin ile Erdoğan'ın karşılıklı çıkarlar amacıyla görüşeceğini söyleyen Kurt, "Gayri insani, kirli işbirliğini teşhir ederek, devlet başkanı kıyafeti giymiş bir çete reisini hak ettiği şekilde karşılıyoruz. Kendi halkına ve insanlığa karşı pek çok suç işleyen Putin'e 'dostum' diyen Erdoğan, bu dostlukla Putin'in ülkesinde ve dünyada işlediği insanlık suçlarını örtmektedir. Bu öyle bir dostluktur ki Erdoğan'ın can güvenliğinden sorumlu olduğu sığınmacılar, Putin'in talimatı ile katledilerek faili meçhulleştiriliyor" dedi.

Kurt, açıklamanın sonunda Putin'in gerçek yüzünü kamuoyuna hatırlattıklarını söyleyerek, "Erdoğan'ı da uyarıyoruz; bana dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" dedi.