İSTANBUL- Türkiye'de yaşayan Gürcüler, Rusya'nın 3 yıl önce Gürcistan'ı işgal ederek hala iki bölgeyi işgal altında tuttuğu iddiasıyla Rusya Konsolosluğu önünde yaptığı eylemle protesto etti.

Ellerinde karanfillerle eyleme katılan grup, Gürcistan ve Türk bayrakları açtı. Grup, "Gürcülere yapılan etnik temizliği unutmadık" , "Rusya Gürcistan topraklarından işgal güçlerini çek" pankartları açtı.

Basın açıklamasını grup adına Gürcü Kültür Evi Başkanı Erdal Küçük yaptı.

Rusya'nın saldırganlığını, işgal altında tuttuğu iki bölgede gerçekleştirdiği etnik temizliğin kabul edilemez bulduklarını ifade eden Gürcü Kültür Evi aktivistleri, bu iki bölgeden kovulan birkaç yüz bin insanın evlerine geri dönmesine olanak sağlanmasını, Rusya'nın bu bölgelerden askeri güçlerini çekmesini talep etti. Bu taleplerinin Türkiye tarafından da savunulmasını istedi.

Gürcü Kültür Evi adına yapılan açıklamada şöyle denildi: "Moskova yönetimi, Sovyetler Birliği'nin dağılması sürecinde ve Sovyetler Birliği'nin parçalanmasından sonra Gürcistan, Azerbaycan ve Moldova gibi bağımsız devletlerde, Rusya Federasyonu içinde kalan Kuzey Kafkasya'da etnik çatışmalar başlatmış, on binlerce insanın hayatına mal olan savaşları yönetmiş, yüz binlerce insanı kendi topraklarından göç etmek zorunda bırakmıştır. Bizler Çeçenistan'da, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde, Moldova'nın Dinyester kıyısında, Gürcistan'ın Abhazya ve Tshinvali bölgelerinde Rusların ve onların işbirlikçilerinin katliamlarını unutmadık."

Gürcüler, Çarlık Rusya'sının 19. yüzyılda Gürcüleri zorunlu göçe tabi tutmasını, Kuzey Kafkas halklarına karşı giriştiği katliamları ve sürgünü de unutmadıklarını ifade etti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bizler Türkiye'de yaşayan Gürcüler anavatanımız Gürcistan’ın, Gürcü halkının ve bütün Kafkas halklarının yanında olduğumuzu, Rusya'nın Gürcistan'ı işgalini ve katliamını kınadığımızı bu basın açıklaması ile tüm dünyaya bir kez daha duyurmak istiyoruz. Bizler, Rusya'nın Gürcistan'ın iki bölgesinin işgal altında tutmasına ve bu iki bölgesinde uyguladığı etnik temizliğe karşı Türkiye kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz."

ETHA/AJANSLAR