İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Suudi medyasına demecinde, İran'ın Lübnan'da silah fabrikaları inşa ettiği, gelişmiş füze tesisleri kurduğunu iddia edip bunları vurmakla tehdit etti. Katz ''2006'daki Lübnan saldırısı, bugün yapabileceklerimizin yanında piknik gibi kalır. Lübnan'ı taş devrine geri döndüreceğiz'' dedi.

İsrail İstihbarat Bakanı Katz, Suudi gazetesi Elaf'a verdiği demeçte, Suudi Veliahtı'nı ülkesine davet ederken İran, Suriye, Lübnan'a tehditler savurdu. Katz, İran'ın Lübnan'da silah fabrikaları inşa ettiği, gelişmiş füze tesisleri kurduğuna dair istihbaratları olduğunu öne sürdü.

'LÜBNAN'IN TAMAMI HEDEF'

''Vurgulamak isterim ki, bu konuda yeni bir kırmızı çizgi çektik, ne pahasına olursa olsun onların bunu yapmasına izin vermeyeceğiz'' diye konuşan Katz ''Suriye'de olduğu gibi askeri operasyonlarla onları engelleyeceğiz. Hizbullah'ın silahları ne kadar isabetli hale gelirse İsrail'in saldırıları da o kadar güçlü ve geniş çaplı hale gelecek. Bu kez Lübnan'ın tamamı hedef alınacak'' diye devam etti.

İsrail İstihbarat Bakanı ''2006 Lübnan saldırısında olanlar bugün yapabileceklerimizin yanında piknik gibi kalır. Bir Suudi bakanın Hizbullah'ı Güney Lübnan'daki mağaralarına geri yollayacaklarını söylediğini hatırlıyorum. Ben de size diyorum ki, Lübnan'ı taş devrine geri döndüreceğiz'' diye konuştu.

​'EKONOMİK YAPTIRIM, ASKERİ MÜDAHALE'

Gelecekte Hizbullah'a karşı atabilecekleri adımlar sorulduğunda, Katz, Başbakan Benyamin Netanyahu'ya 2006 saldırısından sonra BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı 1701 sayılı kararın uygulanması için hem askeri hem ekonomik açıdan harekete geçmeyi önerdiğini belirtti.

ABD'nin liderliğinde Hizbullah ve İran'a yaptırım uygulanırken Rusya ve Çin'in onayını alarak İsrail'in askeri müdahalede bulunmasından söz eden Katz ''Netanyahu bu konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB ile görüştü. Arap Birliği de Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün gibi Hizbullah'ı terör örgütü olarak görüyor. Tüm dünya öyle görüyor'' dedi.

BUGÜNE DEK SALDIRI VE BASKI İŞE YARAMADI

Katz, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Suudi Arabistan'dan yaptığı istifa açıklamasıyla Hizbullah ve İran'ın ayaklarının altından halıyı çektiği ve İsrail'in planı için mükemmel fırsat doğurduğunu öne sürdü. Ama Riyad'da esir alınıp istifaya zorlandığı iddiaları ayyuka çıkan Hariri'nin Macron'un arabulucuğuyla Beyrut'a döndükten sonra istifasını geri çekmesi, Suudi nüfuzu açısından yeni bir başarısızlık oldu. 2006'da Lübnan'a vargücüyle saldıran İsrail'e karşı tüm dünyayı şaşırtan bir direniş sergileyen Hizbullah da o zamandan beri Ortadoğu'nun sadece askeri değil, siyasi açıdan da en güçlü örgütlerinden biri haline geldi.

Kaynak: Sputnik