İsrail ve Filistinliler arasında iki tarafı da mutlu edecek anlaşmaların sağlanması nadirdir. Ancak dün hem İsrail hem de Filistinliler için mutlu bir gündü. Özellikle Batı Şeria ve Gazze Şeridi İsrail tarafından Gilat Şalit’e karşılık olarak serbest bıraktığı yüzlerce Filistinliyi bir bayram havasında karşıladı.

Gazze Şeridi’nde onbinler Mısır üzerinden getirilen tutsakları karşılarken Batı Şeria’da ise yanına ulusal birlik vurgusu için 3 HAMAS üyesini alan Mahmud Abbas kutlamalara öncülük etti. Tutsakları taşıyan konvoyların yolu sürekli olarak yakınlarını görmek isteyen Filistinliler tarafından kesildi.

Filistin tarafından coşkunun büyük olmasının temel nedeni serbest bırakılan 477 Filistinlinin büyük bir kısmının ömür boyu hapis mahkumlarından oluşması.

İsrail geçmişte birçok kez, ‘İsrail vatandaşlarını öldürmüş hiçbir Filistinlinin serbest bırakılmayacağını’ duyurmuştu. Ancak Gilad’ın serbest bırakılması için İsrail’in attığı bu geri adım Filistinli tutuklu yakınları için büyük bir sürpriz oldu.

Önümüzdeki iki ay içinde 550 tutuklunun daha serbest bırakılması bekleniyor. Yani Filistin tarafındaki bu bayram hali bir süre daha devam edecek gibi.

Gazze Şeridi’nde yakınlarını karşılayanlar arasında 1992 yılından bu yana İsrail cezaevlerinde tutulan kardeşinin yolunu gözleyen 30 yaşındaki Azhad Ebu Cevad da vardı. Abisi tutuklandığında 11 yaşında olan Ebu Cevad İsrail tarafından Gazze Şeridi’nde yaşayanlara ambargo konulmasından dolayı son 8 senedir cezaevi ziyaretlerine de gidemiyordu.

Ebu Cevad abisini şu sözlerle karşıladı “Bakın bütün bu olup bitenler Allah’ın kimseyi unutmadığının işaretidir.”

Batı Şeria’da ise Fakhri Barguti adlı Filistinli mahkum akrabalarının omuzlarındaydı. Şu anda 57 yaşında olan Barguti tam 34 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu. Oğlu Şadi ise hala İsrail cezaevinde 27 senelik hapis cezasını çekiyor. (ANF)