İsrail ordusu, Suriye'den atılan bir havan topu mermisinin Golan Tepeleri'ndeki bir İsrail mevzisini vurması üzerine uyarı ateş açtığını duyurdu.

1973'TEN BU YANA İLK ATEŞ AÇILMIŞ OLDU

1973'teki Ortadoğu savaşından bu yana ilk defa İsrail ordusu Suriye güçlerine ateş açmış oldu.

İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bu hafta bir araç Suriye tarafından açılan ateşle vurulmuştu.

Suriye ve İsrail hukuken savaş halinde ama 1974'te imzalanan ateşkes yürürlükte.

Sınır bölgesinde BM denetimindeki bir tampon bölge bulunuyor.

İsrail ordusu, tampon bölgeyi denetleyen BM gücüne şikayette bulunarak, Suriye'den ateş açılması halinde "sert kaşılık verileceğini" bildirdi.

Beyrut'taki BBC muhabiri Jim Muir, İsrail-Suriye sınırındaki gelişmelerin, geçen haftalarda Türkiye-Suriye sınırında yaşananlara benzediğine dikkat çekiyor.

Suriye tarafından ateşlenen bir top mermisinin Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 5 vatandaşın ölümüne yol açması üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye sınırına düşen her mermiye anında uyarı atışıyla karşılık vermeye başlamıştı.

GOLAN TEPELERİ 1967'DEKİ ALTI GÜN SAVAŞI'NDAN SONRA İSRAİL'İN ELİNE GEÇMİŞTİ

Güneybatı Suriye'de kayalık ve yüksek bir düzlük olan Golan Tepeleri bölgesi, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından İsrail'in eline geçmişti.

İsrail, 1981 yılında bölgeyi ilhak ettiğini açıkladı ancak bu ilhak kararı uluslararası toplum tarafından tanınmıyor.

UYARI ATEŞLERİ AÇILDI

İsrail ordusunun internet sitesindeki duyuruda, bir havan topu mermisinin Golan Tepeleri'nde sınıra sıfır noktasındaki bir mevziye isabet ettiği belirtildi.

Hiçbir hasar veya yaralanmaya yol açmayan bu olayın ardından İsrail askerlerinin Suriye tarafına "uyarı atışları" yaptığı kaydedildi.

GEÇEN HAFTA TAMPON BÖLGEYE GİRİLMİŞTİ

İsyancıların peşindeki Suriye tankları geçen hafta silahtan arındırılmış olan tampon bölgeye girmişti.

İsrail, BM barış gücüne şikayette bulunurken, Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, Golan bölgesine giderek birliklere alarm durumunda olmalarını emretmişti.

Şİİ ÜYELER İLE SÜNNİ GRUPLAR ARASINDA GERGİNLİK TIRMANIYOR

Diğer yandan, Lübnan'ın güneyindeki liman kenti Sayda'da Hizbullah üyeleri ile Selefi din adamı Şeyh Ahmed Assir taraftarları arasında çıkan çatışmada en az 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Suriye'de isyancılarla rejim güçleri arasında 20 aydır süren çatışmalar nedeniyle, Beşşar Esad yönetimini destekleyen Hizbullah'ın Şii üyeleriyle isyancıları destekleyen Sünni gruplar arasındaki gerginlik tırmanıyor.

Suriyeli muhalif ve isyancı gruplar ise Katar'da bir hafta boyunca süren toplantıların ardından, Esad yönetimine karşı ortak bir yapıda buluşma kararı aldı.

Uluslararası medyaya yansıyan haberlerde, Özellikle ABD'nin, yurtdışındaki Suriye uyrukluların kurduğu Suriye Ulusal Konseyi yerine, ülke içindeki muhalif ve isyancı gruplarla sıkı bağlara sahip bir örgüt kurulmasını teşvik ettiği belirtiliyor. (bbc)