Kudüs’te aşırı sağcı bir İsrailli aktivist, silahlı saldırıya uğradı. İsrail polisi, Yehuda Glick adlı kişinin konuşma yaptığı salonun çıkışında silahlı saldırıya uğradığını açıkladı. Hastaneye kaldırılan yaralının durumu ağır.

Polis yetkilileri, silahlı saldırganın motorla yanından geçtiği aşırı sağcı aktiviste ateş açtıktan sonra kaçtığını belirtti. Filistinli olduğu ifade edilen saldırgan, polis tarafından vurularak öldürüldü.

Yehuda Glick, Aksa Külliyesi’nin bulunduğu alanın Musevi ibadet alanı olarak kullanılmasını savunmakla tanınıyor. Süleyman Mabedi kalıntılarının El Aksa Külliyesi alanının altında olduğuna inanan Yahudiler, bölgede Müslüman Filistinlilerin büyük tepkilerine neden olan kazı çalışmaları yapıyor.
Müslümanların karşı çıktığı kazı çalışmaları nedeniyle Mescidi Aksa’da sık sık gerginlik yaşanıyor.

İsrail polisi, Batı Kudüs’te “aşırı sağcı” hahama yönelik silahlı saldırının ardından ikinci bir bildirime kadar Mescid-i Aksa’nın tüm Müslümanlara kapatıldığını duyurdu.

İsrail polisinin bu kararı, Batı Kudüs’te “aşırı sağcı” bir hahama silahlı saldırı düzenlenmesinin ardından geldi. Bazı “aşırı sağcı” Yahudi gruplar ise saldırıya misilleme olarak topluca Mescid-i Aksa’ya yürüme çağrısı yaptı.

İsrail basınında çıkan haberlerde, yaralanan kişinin haham Yehuda Glick olduğu ve “aşırı sağcı” bir Yahudi örgütünün başkanlığını yaptığı ifade edilmişti.

İsrail Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfeld, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Terörle mücadele polisi, bir evi kuşattı. Kendilerine ateş açılması üzerine şüpheli vurularak öldürüldü” ifadesini kullandı. Öldürülen Filistinlinin 32 yaşındaki Mu’taz Hijazi olduğu öne sürüldü.

Bu kararın ardından Filistin Yönetimi’nden yazılı bir açıklama geldi. Açıklamda, “İsrail yönetimi işgal edilmiş Kudüs şehrinde, Mescid-i Aksa’nın kapatılmasına sebep olan tehlikeli gerilimin asıl sorumlusudur” denildi.

İsrail’in aldığı kararı ‘açık bir meydan okuma ve tehlikeli bir uygulama’ olarak değerlendiren Filistin Yönetimi, “Filistin devleti, tekrarlanan bu saldırıları durdurmak amacıyla İsrail’in hesap vermesi için gereken tüm kanuni önlemleri alacak. İsrail’in saldırılarının devam etmesi, gerilimi tırmandırması Filistin halkına, kutsal değerlerine, Arap ve İslam ümmetine açılmış bir savaştır” dedi.