İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Twitter hesabından fotoğraf paylaşarak "Şu anda İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı önceki tüm konuları tamamen çözme amacıyla işbirliğini hızlandırmaya karar verdi" diye yazdı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre anlaşmanın detayları ise şöyle: AP'ye konuşan bir diplomata göre İran nükleer tesislerinin kontrol edilmesini kabul etti. BM müfettişleri askeri alanları kontrol edebilecek ancak İran'ın da alanlara giriş izni taleplerine itiraz etme hakkı bulunacak.

Reuters'a göre eğer İran anlaşmayı ihlal ederse yaptırımların 65 gün içinde tekrar başlamasını kabul etti. BM silah ambargosu beş yıl, füze yaptırımı ise sekiz yıl daha yürürlükte kalacak.

İSRAİL: TARİHİ HATA

İsrail'den, İran ile müzakereden rahatsızlığını bildiren açıklama gecikmedi. Binyamin Netanyahu anlaşmayı "tarihsel" bir hata olarak nitelendirerek, şunları söyledi:

"İran kesinlikle nükleer silahlara doğru bir yol izleyecek. İran'ın oraya varmasına engel olması gereken kısıtlamaların çoğu kaldırılacak."
Hollanda dışişleri bakanı ile Kudüs'teki görüşmesi öncesi konuşan Netanyahu "İran yüzlerce milyar dolarlık büyük ödül, zengin bir maden yatağı kazandı ve bu onun bölgedeki ve dünyadaki saldırganlığını ve terörünü sürdürmesini sağlayacak. Bu tarihsel boyutları olan kötü bir hata" dedi. 

AP ajansına konuşan Kültür Bakanı Miri Regev, “Anlaşma ile İran’a öldürme ehliyeti verilmiştir” dedi. Regev, anlaşmanın özgür dünya ve insanlık için kötü olduğunu söyledi.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Yardımcısı Tzipi Hotoveli, Batı’yı İran’ın başını çektiği şerh eksenine teslim olmakla suçladı. Hotoveli, “İsrail anlaşmayı durdurmak için her şeyi yapacaktır” ifadesini kullandı.

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'nin de İran ile anlaşmadan rahatsız olduğu iddi efiliyor denenilir. Nusra Cephesi Suriye'ye karşı Türkiye ve İsrail tarafından destekleniyor.