İsrail ile Hamas, karşılıklı ve eşzamanlı ateşkes anlaşmasına vardı, İsrail medyası, ateşkesin gece 02.00'da başlayacağını duyurdu.

İsrail'in en çok satılan gazetelerinden Yedioth Ahronoth'un muhabirlerinden Itamar Eichner, Twitter hesabından yaptığı açıklamada İsrail güvenlik kabinesinin Gazze ateşkesini onayladığını açıkladı.

Al Jazeera ve İsrail medyası, ateşkesin gece saat 02.00'de başlayacağını aktardı.

Reuters'a konuşan bir Hamas yetkilisi de İsrail ile 'karşılıklı ve eşzamanlı' bir ateşkesin cuma gecesi saat 02.00'de başlayacağını doğruladı.

İsrail medyası, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun güvenlik kabinesinin, "sessizlik karşılığında sessizlik" olarak nitelendirilen sözlere dayanarak ateşkesi onayladığını bildirdi.

Gazze'deki BBC Muhabiri Rushdi Abualouf ateşkes öncesi son saatlerin en gergini olduğunu aktarıyor:

"İsrail hava saldırılarını artırıp ve Filistin'deki silahlı gruplar da roket saldırıları düzenlerken iki taraf da son kurşunu kendilerinin sıktığını söylemek istiyor."

Ateşkes açıklamalarının geldiği anlardan sonra İsrail'de roket uyarı sirenleri çalındı. Gazze'deki Filistin medyası ise yeni hava saldırıları gerçekleştiğini aktarıyor.

Perşembe akşamı AP ajansına konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Osama Hamdan "Elimizde fazlasıyla roket var" demişti.

Hamdan "Roket saldırılarımıza haftalarca, hatta aylarca devam edebiliriz" demişti.

İsrail ve Filistinliler arasındaki gerilim Doğu Kudüs'te Filistinlerin evlerinden çıkarılmasıyla başlamış, 10 Mayıs'ta Gazze Şeridi'ni kontrol altında tutan Hamas'ın roket saldırılarıyla büyümüştü.

İsrail'in Gazze'ye bombardımanı sonucu en az 232 kişi hayatını kaybetti. Bunların 65'i çocuklardı.

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarda 150'den fazla militanı öldürdüğünü duyurdu.

İsrail'de ise 12 kişi Gazze'den atılan roketler sonucu hayatını kaybetti. İsrail'e göre topraklarına atılan roketlerin sayısı 4 binden fazlaydı.