İsrail güvenlik güçleri ile Filistinliler arasında Kudüs'te yaşanan çatışmalarla başlayan gerilim devam ederken, İsrail, Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.

Günün daha erken saatlerinde, Gazze'den Kudüs'e füze atılmış ve bu nedenle de İsrail Parlamentosu Knesset oturumlarına ara vererek, tahliye edilmişti.

Kontrolü Hamas'ın elinde olan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, hava saldırısı sonucunda aralarında çocukların da olduğu dokuz kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus, hava saldırısında üç Hamas militanının öldürüldüğünü açıkladı.

Conricus, "Gazze'deki askeri hedeflere saldırmaya başladık. Tekrarlıyorum saldırmaya başladık" dedi.

BBC'ye bilgi veren Hamas kaynakları da İzzeddin el Kasım Tugayları komutanlarından Muhammed Abdullah Fayyad'ın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Kudüs'te son yıllarda görülen en büyük çatışmalar ve en gerilimli günler yaşanıyor.

KUDÜS'TE YÜZLERCE KİŞİ YARALANDI

Filistin Kızılayı, çatışmalarda 300'den fazla Filistinlinin yaralandığını açıkladı. İsrail de 20'den fazla polisin yaralandığını duyurdu.

Çatışmalarda Filistinliler İsrail polisine taş attı. İsrail polisi ses bombası, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.

Çatışmalar Mescid-i Aksa çevresinde yoğunlaşırken, gerginlik zaman zaman cami içerisine de taşındı.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, olayları "planlı bir isyan" olarak tanımladı. Filistin lideri Mahmud Abbas ise Mescid-i Aksa'ya çevresindeki olayları, "uluslararası kamuoyunun önündeki yeni bir sınav" olarak niteledi.

Dün geceki olayların, İsraillilerin "Kudüs Günü" kutlamasına denk gelmesi gerginliği daha da artırdı. Birçok İsrailli, İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın yıldönümüne denk gelen günü İbrani takvimine göre "Kudüs Günü" olarak kutluyor.

Bu yıl bu takvime göre Kudüs günü 9-10 Mayıs'a denk geliyor.

Sabah namazını Mescid-i Aksa'da kılan ve ardından tekbir getirerek sloganlar atan Filistinliler, bazı noktalara barikatlar kurdu. İsrail polisi Filistinlilere bir kez daha müdahale etti.

Filistinliler, "fanatik Yahudilerin kutladığı Kudüs Günü'nde Mescid-i Aksa'ya baskın yapacağını" söyleyerek bölgede nöbet tuttuklarını söylüyor.

OLAYLAR ÜÇÜNCÜ GÜNÜNDE

Cuma akşamından bu yana Eski Şehir içerisinde bulunan Harem-üş Şerif'te yaşanan olaylarda, yüzlerce Filistinlinin yaralandığı açıklanmıştı.

Doğu Kudüs'teki gerginlik, Nisan ayının son haftasında Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski kentin Şam Kapısı'nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başlamıştı.

Ayrıca Filistinliler, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde 30'dan fazla ailenin evlerinden tahliye edilmesi planına tepki gösteriyor.

Filistin Kızılayı, yaralananların çoğunun plastik mermiyle yüz, göz ve göğüs bölgesinden yaralandığını belirterek, hastanelerde doluluk yaşanması nedeniyle bölgede sahra hastanesi kurulduğunu aktardı.

Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer Kisvani, Harem-üş Şerif'te yaşanan olayların durdurulması için İsrail polisinden avlulardan çekilme çağrısı yaptı.

İsrail polisi ise "düzeni sağlamak üzere güç kullandıklarını" ileri sürerek, Filistinlilerin ibadet sonrası "eylem yaptığını" savunuyor.