İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında yasadışı faaliyetlerini durdurmasına yönelik karara karşı çıktı.

Utanç verici’ diye nitelediği tasarıyı reddettiğini belirten Netanyahu, “İsrail bu hükümlere bağlı kalmayacak” dedi.

Karar tasarısını çarşamba günü BMGK’ya taşıyan Mısır, daha sonra tasarının istişare edilmesi için oylamanın ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

Mısır’ın geri adımı, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump ile Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti.

Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından adil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetimini, karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı. Mısır’ın bu hamlesi üzerine, Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından BMGK’ya taşınan karar tasarısı yeniden oylamaya sunulmuş, ABD’nin çekimser oy kullanmasının ardından kabul edilmişti.

NETANYAHU MEMNUN DEĞİL

BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’e yönelik kararı uluslararası toplum tarafından olumlu karşılanırken, İsrail karara itiraz etti.

Başbakan Netanyahu, Obama yönetiminin ‘arkadan iş çevirdiğini’ iddia edip, “Obama yönetimi BM’deki bu birliğe karşı İsrail’i koruma görevini yerine getirememiş ve onlarla bir olup arkadan iş çevirmiştir” dedi.

20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturacak Trump’la çalışmayı ‘dört gözle beklediğini’ belirten Netanyahu, Cumhuriyetçiler ve Demokratlarla birlikte “Bu saçma karar tasarısının kötü sonuçlarını etkisiz hale getireceğiz” dedi.

Onayın ardından İsrail, Yeni Zelanda ve Senegal büyükelçilerini istişare için ülkeye geri çağırdığını açıkladı. İsrail ayrıca Senegal dışişleri bakanının İsrail ziyareti ve dışişleri bakanlığının bu ülkeye yönelik tüm yardım programlarını iptal ettiğini duyurdu.