Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısı için Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de devam eden iç savaşı durdurmak için Esad’ın da yer alacağı bir barış görüşmesinin artık şart olduğunu söyledi.

Milliyet'te yer alan habere göre; İspanyol Dışişleri Bakanı Maragallo, toplantıda üye ülke bakanlarına Suriye’de barışın sağlanması açısından Esad rejiminin önemine değindiklerini belirterek bu konuda tüm ülkelerden olmasa bile çoğundan destek aldıklarını savundu.

Maragallo, Esad’in barış görüşmelerine katılabileceğini ancak Suriye’nin gelecekteki inşasında yer almasının sakıncalı bulduklarını ifade etti.

Suriye sorununa askeri açıdan çözüm bulunamadığını söyleyen İspanyol Bakan, "Madem askerler çözüm olamıyor o zaman bırakın bu konuya siyasi çözüm bulalım, Esad bu sorunun önemli ve yasal bir parçasıdır, nüfusun yüzde 11’inin yasal temsilcisidir, yıllardır bu ülkenin hem askeri hem de siyasi kontrolünü elinde bulundurmuş kişidir" dedi.

Jose Manuel Garcia-Margallo, AB’nin Irak’da Saddam rejimine karşı yaptığı hatayı Suriye’de Esad rejimine karşı yapmaması gerektiğini ileri sürerek, "Üç buçuk yıldır Esad’ın gitmesi için savaş halindeyiz, görünen o ki ufukta da bir barış görünmüyor, bu savaşın devem etmesi sadece IŞİD’e yaradı" diye konuştu.