İspanyol polisi tarafından Bask ülkesinde yapılan bir operasyonda, Bask ülkesinin özgürlüğü için mücadele eden ETA üyesi bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişinin Fransa tarafından 2005 yılından bu yana aranan Juan Carlos Arriarán Ibarra olduğu bildiriliyor.

İspanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bergara kasabasında dün akşam saatlerinde yakalanan Ibarra’nın, Fransa tarafından ‘terörizm’ suçundan arandığı kaydedildi.

ETA içerisinde ‘Giuseppe’ kod ismiyle tanındığı bildirilen Juan Carlos Arriarán Ibarra’nın 1949 doğumlu olduğu ve 12 Aralık 2005 tarihinden bu yana Avrupa genelinde arandığı da açıklamada yer aldı.

Juan Carlos ArriaránIbarra’nın 1982 yılında Fransa’ya sığınmış, ancak iki yıl sonra Fransız makamlarınca Orta Amerika ülkesi Panama’ya sınırdışı edilmişti. İspanyol medyası 1996 yılında, Ibarra ile birlikte 2 ETA üyesinin 12 kişinin öldürülmesinden sorumlu olduğunu iddia etmişti.

Ibarra hakkında İspanya’da cinayet iddiaları olmasına rağmen, Fransa’nın ‘terörizm’ suçlamasıyla 3 yıllık hapis cezası vermesi de, iddiaların gerçekçi kanıtlara dayanmadığını gösteriyor.

Bask ülkesinin bağımsızlığı için savaşan ETA, 2009 yılından itibaren herhangi bir silahlı eylem geliştirmemiş ve 2011 yılında tek yanlı olarak silahlı faaliyetlerine son verdiğini duyurmuştu. ETA, şubat ayında silahsızlanma sürecini başlattığını ilan etmiş, ancak İspanyol hükümeti örgütün ‘şartsız’ olarak kendisini lağvetmesini dayatmıştı.

Kaynak: ANF