Suriye ve Irak’ta birçok petrol bölgesini ele geçiren IŞİD’in yeni hedefi Irak petrol üretiminin yüzde 40’ının gerçekleştiği Kerkük.

Bölgeye Peşmerge sevk eden Kürdistan Bölge Yönetimi Kerkük kırsalında IŞİD’in eline geçen bölgelerin geri alındığını açıkladı.

Peşmerge Güçleri ve IŞİD’in Kerkük kırsalındaki yoğun çatışmasının ardından Al Jazeera’ye açıklama yapan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, Kerkük’te durumun kontrol altında olduğunu söyledi.

Yaver, IŞİD’in saldırılarının ardından bölgeye gönderilen Peşmege Güçleri’nin saldırılara karşılık verdiğini belirtti.

Öte yandan cephede bulunan Peşmerge Güçleri’nin verdiği bilgilere göre IŞİD güneydeki bazı köyleri birkaç saat işgal etti, ancak IŞİD mensupları Peşmerge saldırılarından sonra geri çekildi. Aynı kaynak IŞİD’in Kerkük’ü alabilmek için özel bir birlik oluşturduğunu ve saldırıları bu birliklerin yaptığını söyledi.

Bölgedeki Al Jazeera muhabiri Eyüb Rıza da, Peşmerge’nin Kekrkük’ün güneyine 12 kilometre mesafedeki Tel El Verd bölgesi ve Mektep Halid Köyü’nü geri aldığını ifade etti.

IŞİD ile Peşmerge arasında çarşamba günü şiddetini artıran çatışmalar Kerkük kırsalındakiTel El Verd ve Mektep Halil bölgelerinde yoğunlaşmıştı.

IŞİD’in Kerkük kırsalındaki saldırılarını artırması bölgede bulunan birçok petrol sahasını ve boru hatlarını da tehdit ediyor. Daha önce IŞİD’in havan toplarının vurduğu boru hattında yangın çıkmıştı.

Kerkük Peşmerge Bölge Komutanı Vesta Resul, çatışmaların sabah saatlerinde oluşan sisten yararlanmak isteyen IŞİD mensuplarının saldırısı sonucu çıktığını, koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da örgüt hedeflerini vurarak Peşmerge’ye destek olduğunu söylemişti. Resul çatışmalarda 20 IŞİD mensubunun öldürüldüğünü belirtmişti.