Demokratik Suriye Güçleri’nin, Suriye'de "Büyük Savaş" adıyla başlattığı Rakka’yı kurtarma operasyonu 61’inci gününde devam ediyor.

Rakka operasyonunda çembere alınan IŞİD elindeki tarihi Harun Reşid Kalesi’ni de kaybetti, kale artık DSG’nin kontrolünde.

Operasyonlar tüm hızıyla devam ederken, Meşleb, Sînaa, Bîtani, Sebehîye, Qadesiyê, Romanî, Yermuk, Hattîn ve El Cezra mahallelerinden sonra kentin kuzeybatısında yer alan El-Kerim Mahallesi IŞİD’in elinden alındı.

Doğu, batı, güney ve kuzey cephelerinden ilerleyen DSG, doğu cephesinde bulunan Eski Rakka Mahallesi’ni IŞİD’den kurtarmayı amaçlıyor.

ESKİ RAKKA DÜŞMEK ÜZERE

Tarihi surlar ve Harun Reşid Kalesi’nin ardından El-Etiq Camii’nin de özgürleştirilmesiyle tarihi Rakka’nın tamamen özgürlüğüne kavuşması beklenirken, Eski Rakka’nın yüzde 90’nı DSG’nin kontrolüne girdi.

HARUN REŞİD KALESİ

Suriye topraklarında daha önce Necm, Caber ve Til Harkalah kalelerini IŞİD’den alan DSG güçleri, IŞİD'in elindeki son kale olan Harun Reşid Kalesi’ni de kurtardı. Abbasiler döneminde 763-809 yılları arasında inşa edilen kale, 1907 yılında yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. “Kadınlar Kalesi” olarak da bilinen kale, Suriye Eski Eserler Dairesi tarafından 1982 yılında ateş tuğlalarıyla restore edildi. Eski Rakka Mahallesi’nde bulunan kale, tarihi surların hemen bitişiğinde bulunuyor. Kentin Bağdat Kapısı’nın 400 metre kuzeyinde yer alan yapıt, artık DSG kontrolünde.

MİMARİSİ

Suriye’de 1970’li yıllarda başlayan kentleşmeyle birlikte tüm tarihi yerler tahrip edilirken, kalenin etrafı yerleşim alanıydı. Kale, karışık desenlerle, özenle süslenmiş tropik tuğlalardan yapılırken, merkezi bir avluya uzanan çeşitli tonozlu salonlardan oluşuyor. İran mimarisi tarzında inşa edilen kalenin çevresinde simetrik olmayan toplam 41 düzensiz oda bulunuyor.

(Kaynak: Dihaber)