Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen 30 ülkenin dışişleri bakanları, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı verdiği mücadelede Bağdat yönetimine destek sözü verdi.

Bakanlar yaptıkları ortak açıklamada, Irak'a "uygun askeri destek" dahil gereken her yardımı yapacaklarını bildirdi.

IŞİD'e karşı ortak bir strateji belirlenmesi amacıyla yapılan Paris'teki konferansa, Fransa ve Irak birlikte ev sahipliği yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, konferansa katılan tüm ülkelerin IŞİD'le savaşmayı kabul etmesinin kendisini çok etkilediğini söyledi. Fabius, katılımcı ülkelerin IŞİD'i sadece püskürtmek değil, kesin bir yenilgiye uğratmak istediklerini belirtti.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise uluslararası toplumun IŞİD'e karşı "hızla" harekete geçmesini istedi. Masum, "Eğer Irak'ta duruma müdahale etmekte ve bize destekte geç kalınması, IŞİD'in işgal ettiği bölgeyi genişletebilmesi demektir. Bu durumda örgütün yarattığı tehdit daha da büyür" dedi.

'IŞİD KÜRESEL BİR TEHDİT'


Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da konferansın açılış konuşmasında IŞİD'in küresel bir tehdit olduğunu, örgüte verilecek yanıtın da "küresel" olması gerektiğini vurgulamıştı.

Hollande'ın konuşmasından önce de Fransa hükümeti, savaş uçaklarının ABD'nin IŞİD'e yönelik hava saldırılarına destek amacıyla Irak'ta keşif uçuşlarına başladığını duyurmuştu.

ABD'NİN İŞBİRLİĞİ TEKLİFİNİ REDDETTİK

Öte yandan, Paris'tek konferansa davet edilmeyen İran, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı verdiği mücadele ABD'yle işbirliği yapmayı reddettiğini açıkladı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Irak'taki ABD Büyükelçisi'nin talebini, "Washington'un bölgedeki çabaları kendi çıkarına hizmet etmeyi" amaçladığı için kabul etmediğini söyledi.

Hamaney ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin şahsen İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'ten, IŞİD'e karşı işbirliği yapmalarını istediğini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise İran'ın IŞİD'e karşı verdikleri mücadeleyi destekleyeceğini ve kendileriyle işbirliği yapacağını umduğunu belirtti.

AVUSTRALYA DA DESTEK VERECEK

Son olarak Avustralya'nın da IŞİD'e yürütülecek mücadeleye destek vereceğini açıklayıp ortak bildiriyi imzalamasıyla ABD'nin öncülük ettiği koalisyona katılan ülke sayısı 40'a çıkmıştı.

Koalisyonda 10 Arap ülkesi (Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri) de bulunuyor.

Türkiye ise ortak bildiriyi imzalamamış, İncirlik Üssü'nden sadece insani yardım ve lojistik amaçlı uçuşlara izin vereceğini açıklamıştı.