Demokratik Suriye Güçleri (QSD), öncülüğünde Fırat’ın Gazabı adıyla başlayan Rakka operasyonu sürüyor.

Rakka’nın yönelik operasyon kapsamında IŞİD’den kurtarılan köylerdeki Rakkalılar, yaşadıklarını anlattı.

Rakkalı köylüler ‘artık topraklarında özgürce yaşayabileceklerini’ söylüyor. Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için başlatılan “Fırat’ın Gazabı” operasyonu 5’inci gününde devam ediyor.

Minbiç ve Halep’ten sonra Suriye’nin en büyük kentlerinden biri olan Rakka’ya yönelik operasyon kapsamında birçok köy IŞİD’den kurtarıldı.

Demokratik Suriye Güçleri dün, Cizir ve Rakka arasındaki ticaret yoluna hakim tepede bulunan Leqta Köyü’nün ardından Ebdullah Köyü’nü de IŞİD’den geri almıştı.

“Fırat’ın Gazabı Hamlesi Eylem Odası” tarafından yapılan son açıklamada ise dün geceden bu sabaha kadar 10 km ilerleme sağlanırken, Eyn İsa kasabasından hareket eden savaşçıların toplamda 25 km ilerlediği ve 3 mezrayı daha IŞİD’den aldığı kaydedildi. Şu ana dek 43 IŞİD mensubunun öldürdüğü de açıklandı.

Öte yandan Rakka’dan gelen çok sayıda sivil güvenli alanlara ulaştırıldı. IŞİD’den kurtarılan bölgelerde bulunan Rakkalılar ise bu durumundan memnun.

RAKALILAR:ARTIK TOPRAKLARIMIZDA ÖZGÜRCE YAŞAYABİLECEĞİZ

Rakka köylüleri IŞİD’in kendilerini ‘canlı kalkan’ olarak kullandığını ve bu yolla köylerden kaçtıklarını belirtirken, 2014 yılından bu yana IŞİD’in elinde bulunan bölgede halkın baskı, zulüm ve talan gördüğünü söylüyor. Köylüler IŞİD’in bölgeyi işgalinden bu yana kendi ‘İslam kanunlarını’ zorla, baskıyla ve işkenceler ile halka dayattığını ve yerleştirdiğini belirtiyor.

Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan Rakkalılar, kadınlara yönelik özel uygulamaların devreye konulduğunu, 9 ila 16 yaş aralığındaki kız çocukları ve genç kadınların IŞİD üyeleri ile zorla evlendirildiğini ve Rakka merkezine götürüldüğünü kaydediyor. IŞİD’in işgal sonrası köylerde var olan okulları da kapattığını dile getiren köylüler, çocukları eylemlerde kullanmak için örgütün çocuklara ‘şeriat ve cihat dersleri’ verdiğini belirtiyor.

IŞİD işgali nedeniyle her şeylerinin talan edildiğini ve yaşamsal ihtiyaçlarının olduğunu belirten Rakkalılar, Demokratik Suriye Güçleri savaşçılarının kendilerine yardımcı olduğunu söylüyor. Köylüler "artık topraklarında özgürce yaşayabileceklerini" ifade ediyor.