Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentinden geçen Habur nehri kıyısındaki Süryani Hıristiyan köyleri IŞİD’in gerçekleştirdiği kanlı saldırılarla karşı karşıya. 22 Şubat Pazartesi sabahı başlayan saldırılarda en az 90 kişi IŞİD tarafından kaçırıldı, dört sivil öldürüldü, kiliseler ateşe verildi.

Üç binden fazla sivilin mülteci konumuna getirildiği IŞİD saldırısının ardından köylerini terk etmek zorunda bırakılan Asuri-Süryaniler, Kamışlı ve Haseke’deki yakınlarının yanına sığınmak için harekete geçti. Suriyeli Süryani kaynaklar, öldürülen dört sivil arasında, Tel Baz köyünden Milad Bazi adlı 19 yaşındaki Süryani bir gencin de hayatını kaybettiği haberini doğruladı.

Resul Ayn ve Haseke’nin 80 km batısında uzanan Habur nehrinin her iki tarafında 35 bitişik Süryani köyü bulunuyor. Habur bölgesindeki Süryani halkının büyük kısmı, Irak’taki 1933 Simele Katliamı’ndan kaçarak bu bölgeye yerleşenlerden oluşuyor.

Yaklaşık olarak 10 Süryani köyünün boşaltıldığı ve tahmini 400 ailenin Haseke’ye, 100 ailenin de Kamışlı’ya sığındıkları belirtiliyor. Çoğunlukla Tel Shamiram köyünden olmak üzere, 90 ila 100 kadın ve çocuk IŞİD tarafından rehin alındı.

Uluslararası Süryani Ajansı AINA’nın haberine göre, Tel Hurmiz, Tel Shamiram, Qabre Shamiye, Tel Tamar ve Tel Khebish köyleri ağır saldırıların hedefi olurken, Suriye’nin en eski tarihi kiliselerinden biri olan Mar Bisho Süryani Kilisesi de dahil olmak üzere bölgedeki Hıristiyan ibadethaneleri ateşe verildi.

Haseke Süryani Demokratik Örgütü’nün, mülteci konumuna getirilen sivillere barınma ve gıda yardımında bulunmaya başladığını bildiren AINA, rakamların kesin olmadığını belirtmekle birlikte, Tel Shamiram köyünden 50, Tel Cezire’den 40, Tel Hurmiz’den 12, Tel Goran’dan 15 sivilin IŞİD tarafından rehin alındığını kaydetti.

Vatikan merkezli Catholic News, bir papaz ve 20 Hıristiyan’ın Türkiye sınırına yakın bir Suriye köyünde kaçırıldığını duyurdu. Haberde, “Ne yazık ki Peder Hanna Jallouf ve 20 Hıristiyan, pazartesi gecesi Kinayeh köyünden kaçırılmıştır” denildi.



BÖLGEDEKİ SÜRYANİLER TEHDİT ALTINDA

Süryani kaynaklar, Habur Nehri’nin kuzeyinde bulunan 20 Asuri-Süryani köylerinde yaşayan sivillerin köylerini terk etmediğini bildirirken, Ermenice yayın yapan Aztag gazetesi, bölgedeki IŞİD tehdidin devam ettiğini ve tehlikenin sürdüğünü duyurdu. Haseke saldırısının ardından IŞİD’in Kamışlı kentinin 35 km uzaklığında ve güneydoğusunda bulunan Tel Hamis köyü yakınlarında konuşlandığını duyuran Aztag haberinde, en az iki kilisenin kundaklanarak IŞİD vandalları tarafından yok edildiğini kaydetti.  

“KOBANİ ROVANŞI” İDDİASI

Reuters Haber Ajansı ve Al Jazeera, IŞİD saldırısına ilişkin yayımladığı haberde, Haseke’deki saldırıların, PYD’nin silahlı kanadı olan YPG ile IŞİD arasındaki çatışmaların şiddetlendiği bir döneme denk gelmesine dikkat çekti.

IŞİD’i Kobani’den püskürten YPG güçlerinin daha sonra IŞİD’in elindeki çevre köylerin büyük kısmını geri aldığını kaydeden Al Jazeera, Kobani ve Cerablus arasında batıya doğru önemli mevzi kaybeden IŞİD’in Haseke bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırdığını kaydetti.

“TÜRKİYE SINIRINA KORİDOR AÇMAK İSTİYORLAR”

Suriye resmi haber ajansı SANA, IŞİD’in yaptığı bu saldırının silah ve eleman geçişini kolaylaştırmak için Türkiye sınırına koridor açmak amacıyla düzenlendiğini öne sürdü. Newsweek dergisi ise Süryani rehinelerin YPG’nin elindeki IŞİD rehineleriyle takas yapılacağını iddia etti.