IŞİD Karşıtı Güçler Koalisyonu’nda yer alan ülke temsilcileri ABD’nin Washington kentinde bir araya geldi.

Toplantının ilk 2 gününe 70’i aşkın ülkenin katılımı gerçekleşirken,son günü ise koalisyona destek veren silahlı ya da silahsız örgüt temsilcilerinin IŞİD’e karşı mücadele stratejileri masaya yatırıldı.

Artı Gerçek’in haberine göre, toplantıda öncelikli olarak IŞİD’lilere karşı dünyanın tüm ülkelerinde baskıyı artırmanın yol ve yöntemleri tartışıldı. Özellikle yabancı IŞİD üyelerinin Ortadoğu’dan çıkışlarının engellenmesi için özel tedbirler alınması gerektiği üzerinde duruldu.

Musul’un IŞİD’den geri alındığının resmen açıklanmasından hemen sonra toplanan IŞİD Karşıtı Güçler’in gündeminde Rakka operasyonu da vardı.

 Toplantı katılımcıları 3 gün boyunca hem Musul’da hem de Rakka’da, IŞİD sonrasının nasıl planlanması gerektiğini konuştular.

 Musul ve Rakka başta olmak üzere IŞİD’den geri alınan bölgelerin yeniden inşası ve bu bölgelerde istikrarın sağlanması için işbirliği içinde hareket edilmesi gerektiği konusunda uzlaşı sağlanan toplantıda, IŞİD dışındaki diğer cihadist gruplara karşı alınması gereken önlemler de gündemin tartışılan konuları arasındaydı.

IŞİD’den kaçanların diğer cihadist gruplara katılacağına dair öngörülerin de gündeme geldiği toplantıda katılımcılar, bunun önlenmesi için IŞİD’den geri alınan bölgelerde istikrarın sağlanmasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Toplantıda bölgeye insani yardım ulaştırılması konusunda işbirliği olanakları da gündeme geldi. Cihadist grupların propaganda olanaklarının etkisini kırmak için yürütülecek çalışmalara ilişkin yapılması gerekenler de toplantıda tartışılan diğer başlıklar arasındaydı.

‘SİYASİ ÇÖZÜM İÇİN GERÇEK GÜVEN OLMALI’

Toplantı sonrasında VoaNews'e konuşan Trump'ın Suriye Özel temsilcisi Bret McGurk, önümüzdeki dönemin olası yol haritasına ilişkin şunları söyledi:

"Aşama aşama düşünürsek 1. aşamada IŞİD’i yenilgiye uğratmak, artık ellerinde toprak kalmamasını ve bize artık tehdit oluşturmamalarını sağlamak istiyoruz. Bir başka aşama IŞİD’i yenilgiye uğratmak ve genel anlamda iç savaşın şiddetini düşürmek. Bu da ateşkesler ve çatışmasızlık bölgeleri üzerinden yapılıyor ki bu sayede bir siyasi çözüm için gerçek güveni veren bir süreci başlatabiliriz."

3 gün süren toplantıya, Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi Bret McGurk başkanlık yaptı. Bret McGurk toplantı öncesinde üst düzey bir heyetle bölge ülkelerini gezmiş, Rakka’yı ziyaret etmişti. McGurk, Türkiye’de de görüşmelerde bulunduktan sonra ABD’ye dönmüştü.