Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Musul’un en eski halkı olan Süryani-Keldanileri kentten kovduktan sonra bu defa da Kürtlerin kenti terk etmesi için süre verdi. IŞİD, kenti terk etmemeleri halinde Kürtlerin mal varlıklarına el koyacağını ve kalanların ölümle cezalandıracağını söyledi.

Konuya ilişkin Basnews’e konuşan Musul kenti din adamlarından Şeyh Basit İsa, kentin kontrolünü elinde bulunduran IŞİD’in yeni bir kararname çıkararak Kürtlerden de Hıristiyanlar gibi kenti terk etmelerini istediğini söyledi. Şeyh Basit İsa, IŞİD’in Kürtlerin mal varlıklarına el koymak için onları kafirlikle ve Peşmerge Güçleri’ne destek vermekle suçladığını belirtti.

 Musul’da yaşayan Haşim Eli isimli Kürd vatandaş ise IŞİD’in tehditleri yüzünden kentten ayrılma kararı aldıklarını belirterek, ’’IŞİD bize kafir muamelesi yapıyor. Peşmerge Güçleri’ne destek verdiğimizi söylüyor. Peşmerge Güçleri IŞİD’e karşı savaştığı için Peşmergeyi de kafir olarak nitelendiriyor.’’ dedi.

Selwan Huseyin adındaki bir başka vatandaş ise IŞID’in ’Musul İslam devletine bağlıdır, bu yüzden Kürtler burada kalmayacak’ diyerek kendilerini kenti terk etmek için uyardıklarını söyledi.

 9 Haziranda Musul’u ele geçirmelerinin ardından Musul’da yaşayan Ezidi ve Şabak Kürdleri ile, Şii Arap ve Türkmenleri kovan IŞİD militanları, son olarak Musul ve Irak’ın en kadim halkı Asuri-Keldanileri kentten çıkararak mal varlıklarına el koymuştu.