Star Wars'taki meşhur Tatooine gezegeninin isim babası ve yakınında ilk filmin çekim yaptığı, Star Wars setlerinin durduğu şehirden üzücü bir haber geldi.

Yiğitcan Erdoğan'ın Radikal'de yer alan haberi şöyl:

Star Wars’ın hayranları 1977’de vizyona giren ve dünyayı kökünden değiştiren ilk film A New Hope’un çekim hikayesini çok iyi bilirler. George Lucas ana karakteri Luke Skywalker’ın gezegeni ve tüm öykünün başlangıç noktası olan çöl gezegeni olan Tatooine’de geçen sahneleri Tunus’ta çekmiş; oraya fiziksel setler döşemiş ve o setler Lucas ve ekibi Tunus’u terk ettikten sonra dahi muhafaza edilip, turizme açılmıştı. Bundan daha da kritği, Tunus’un Lucas’da bıraktığı etkiydi. Tatooine gezegeninin adı da çekimlerin yapıldığı şehre yakın olan Berber yerleşkesi Tatavin’den geliyor zaten.

Bunlar iyi hoş, peki neden anlatıyoruz? Zira bugün ortaya çıkan bir gelişmeyle anlaşıldı ki terör örgütü IŞİD hepimizin çok sevdiği o çöl gezegenine ismen ilham veren Tatavin’i bir üs olarak kullanıyormuş. CNN International'da yer alan bir haberde, Tunuslu yetkililerin yaptığı keşfe göre IŞİD Tatavin’de silah kasaları, mühimmat stoğu ve roketatarlar sakladığı belirtiliyor. Şimdilik bulunanlar bundan ibaret, fakat Tatavin’in genel olarak IŞİD tarafından bir nevi kervan noktası olarak kullanıldığı söyleniyor.



Dediğimiz gibi Star Wars Tatavin’de hiç çekim yapmadı, ama IŞİD’in belli ki etki sahibi olduğu lokasyon, Star Wars hayranları için büyük bir öneme sahip olan Sidi Bouhlel ve Sidi Driss gibi yerlere çok yakın. Tunus son yıllarda bu mevzu üzerinden ciddi bir turizm sektörü yaratmıştı. Hatta yeni Star Wars filmi The Force Awakens’ın da yine Tunus’da çekilmesi bekleniyordu, fakat yönetmen J.J. Abrams Tunus yerine çöl sahneleri için Abu Dhabi’yi tercih etmişti.