ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları Irak'ta da operasyon düzenliyor. Son bombardımanın hedefinde eski adı IŞİD olan İslam Devleti adlı örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin olduğu ve Bağdadi’nin ağır yaralandığı iddia edildi.

Bağdadi’nin daha önce de vurulduğu ya da öldürüldüğü yönünde haberler çıkmıştı.

ABD uçaklarının, Suriye sınırı yakınlarındaki Irak'ın El Kaim kasabasında bir araya gelen IŞİD yöneticilerini hedef aldığı açıklandı.

Aşiret kaynaklarını referans gösteren Arap basını, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin de bu isimler arasında olduğunu ve ağır yaralandığını iddia ediyor.

Bombardıman sonucu, IŞİD'in Anbar'daki yerel lideri ve yardımcısının öldüğü, IŞİD militanlarından yaralananlar olduğu yönünde bilgiler geliyor.

ABD’DEN AÇIKLAMA

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcülerinden Patrick Ryder koalisyon saldırısının Ninova vilayetinde 10 araçlık bir IŞİD konvoyunu hedef aldığını duyururken, El Bağdadi'nin konvoyda olup olmadığının bilinmediğini söyledi.

Öncesinde Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer de IŞİD lideri El Bağdadi'nin hedef alındığı yönündeki haberleri doğrulamaktan veya yalanlamaktan kaçındı. Bir Amerikalı yetkili, Musul'un 280 km kuzeyindeki El Kaim'de bir IŞİD konvoyuna yönelik bir bombardıman yapıldığını söylerken, IŞİD liderliğinin toplantısının hedef alınmadığını kaydetti.

"LİDERLER VURULDU"

Reuters'a konuşan iki görgü tanığı ise hava saldırısının Suriye sınırındaki Irak kasabası El Kaim'de üst düzey IŞİD üyelerinin toplantı yaptığı bir evi vurduğunu söyledi. Görgü tanıkları, saldırının ardından IŞİD üyelerinin yaralılara yer açmak için yakındaki bir hastanedeki tüm hastaları tahliye ettiklerini eklediler. Aynı tanıklar, kendilerine IŞİD'in Anbar lideri ve yardımcısının saldırıda öldüğü yönünde haberler geldiğini ama bunu doğrulatamadıklarını belirttiler.

KENDİ KENDİNİ HALİFE İLAN ETMİŞTİ

Irak güvenlik güçleri iddialara henüz yanıt vermedi. Bağdadi 2004 yılından beri ABD'nin 'Aranan Teröristler' listesinde yer alıyor. IŞİD liderinin yeri tam olarak bilinmiyor. El Bağdadi, en son 6 Temmuz'da Musul'daki Hadba Camii'nde Cuma hutbesi vermiş ve kendisini Müslümanların halifesi ilan etmişti.

EL BAĞDADİ KİMDİR?

Gerçek ismi İbrahim Avvad İbrahim Ali El Bedri ancak daha çok Ebu Bekir El Bağdadi olarak tanınıyor. Ali El Bedri Samarrayi, Doktor İbrahim ve Ebu Dua isimleri ile de biliniyor. 1971'de Bağdat'ın 125 kilometre kuzeyindeki Samarra'da doğdu. Bağdat İslam Üniversitesi'nde okudu. Doktora yaptı ve öğretim görevlisi olarak da çalıştı. Bu dönemde bir vaiz olarak öne çıktı. Onu bu dönemden tanıyanlar Bağdadi'yi, insanları barışçıl yöntemlerle ikna etmeye çalışan biri olarak tanımlıyor. Saddam döneminde devletin istihbarat teşkilatı ile yakın ilişkisi olduğu iddia edildi. Ailesi uzun zamandır Pakistan'da yaşıyor.

Irak'ın 2003'te işgalden sonra ABD ordusunun güvenliği sağlayamadığı Felluce'ye gitti ve burada Irak ve ABD ordusuna düzenlenen saldırılara katıldı. Felluce'de savaşan Saddam Hüseyin'in eski komutanlarıyla temasa geçti. Küçük gruplarla gerilla savaşı yürüttü. Bu dönemde ABD tarafından yakalandı ve cezaevine gönderildi. Hapishanede diğer radikal İslamcı militanlarla irtibat kurduğu ve onlardan etkilendiği iddiasına ABD yönetimi şimdiye kadar cevap vermedi.

"ABD YAKALANMASINA YARDIM EDENE 10 MİLYON DOLAR VERECEK"

ABD, El Bağdadi'nin yakalanmasına yardım edecek veya onu öldürecek kişiye 10 milyon dolar ödül verileceği açıklandı. Bağdadi, yakalanması için 25 milyon dolar ödül konulan El Kaide lideri Eymen el Zevahiri'den sonra başına en çok para ödülü konulan isim haline geldi. Suriye iç savaşının başlamasından bir ay sonra Nisan 2011'de Suriye'de El Kaide'nin Irak Şam İslam Devleti'ni kurdu. Ve adamlarını bu ülkeye yönlendirdi. Suriye'de faaliyet gösteren bir diğer El Kaide bağlantılı örgüt olan Nusra Cephesi ile müttefik olduklarını açıkladı. Temmuz 2013'te de Irak'ta savaşçıların tutulduğu Ebu Garib hapishanesine saldırdı ve buradaki 500 ila 600 tecrübeli militanı serbest bıraktı ve kendi saflarına kattı. Onları da Suriye'deki savaşa yönlendirdi. (Kaynaklar: Ajanslar, Haberler.com)