İslami Analiz adlı internet sitesinde IŞİD'in Çeçen asıllı komutanı Ebu Ali El-Şişani’nin, Aksa’nın özgürlüğünü düşlediklerini, ancak ilk hedef olarak mürtedlerle savaşmaları gerektiğini söylediği iddia edildi.

Lübnan’da yayın yapan El-Ahbar Gazetesi’ne konuşan Şişani’nin, bütün “mücahidleri” Hizbullah’ın gücünü kırmak için Lübnan’a doğru yönelmeye çağırdığı aktarıldı.

Şişani, “Suriye’deki cihad başlamadan önce Aksa’nın özgürlüğünü düşlüyorduk. Ancak şu an için mürtedlerle savaşmak Yahudilerle savaşmaktan daha öncelikli hale geldi” ifadesini kullandı.

Lübnan ordusu, Ebu Ali el Şişani olarak bilinen Enes Çerkes'in eşi ve iki çocuğunu Lübnan Emniyet Genel Müdürlüğü'ne teslim etmişti. Şişani de, Trablusşamlı Sünnilere seslenerek "misilleme" çağrısı yapmıştı.

MÜRTED NE DEMEK?

"İrtidad" ya da "ridde", İslam dinini bırakarak başka bir dini kabul etmek veya İslam'ı terk etmek anlamına geliyor. İrtidadda bulunan kişiye mürted deniyor.

IŞİD gibi radikam İslamcı örgütler Şiiler’i bu kapsamda görüyor, kafir ilan ederek öldürülmeleri gerektiğini savunuyor.

İsrail’e karşı direnişte önemli başarılar elde eden Lübnan Hizbullah’ı da Şii olduğu için IŞİD’in hedefinde yer alıyor. Lübnan Hizbullah’ı, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi bir parti. Lübnan’da milletvekilleri, bakanları olan güçlü bir toplumsal hareket.

İran’ın Press TV kanalına açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcılarından Aleksander Prokhanov, IŞİD gruplarının, İsrail'in istihbarat teşkilatı Mossad tarafından eğitildiğini iddia etmişti.

İran, Suriye ve Lübnan Hizbullahı gibi Şii güçleri kendine baş düşman gören İsrail’in Sünni güçleri ve radikal grupları dolaylı yollardan desteklediği iddiaları dile getiriliyor.

MESCİD-İ AKSA NERESİ?

Mescid-i Aksa, Kudüs şehrinde bulunan Müslümanların ilk kıblesi olan ibadet yeri. Buraya ilk tapınak Kral Süleyman tarafından MÖ 957 yılında inşa edilmişti. Antik Museviliğin merkeziydi.

Mescid'i Aksa’nın Süleyman Tapınağı kalıntılarının da bulunduğu tapınak tepesine halife Ömer tarafından yaptırıldığı, daha sonra Emevi halifesi Mervan tarafından genişletilerek Velid zamanında son şeklinin verildiği bilinmekte.