Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kendi para birimini bastığı izlenimini yaratan bir video yayınladı.

BBC Türkçe'deki habere göre, IŞİD'lileri zekat toplarken gösteren videoda beş dinar ve bir dinar değerinde altın paralar görüldü.

Video, IŞİD'in kendi parasını bastırdığına dair ilk işaret olarak değerlendirildi, ancak bu paraların dolaşımda olduğuna dair bir kanıt bulunmadığı belirtiliyor.

IŞİD ilk olarak geçen yılın Kasım ayında, kontrolü altında bulundurduğu topraklarda yeni bir para birimi çıkaracağını açıklamış, hatta çeşitli madeni paralar üzerinde yer alacak grafikleri yayınlamıştı.

IŞİD'in yayın organlarından Dabiq dergisinde de Aralık 2014'te yeni bir madeni paranın resmi yer aldı, ancak bu fotoğrafın üzerinde oynanmış gibi göründüğü bildiriliyor.

PARALAR 24 KARAT ALTINDAN

Örgütün yeni yayınladığı videoda ise üzerinde dünya haritası bulunan üstüste dizilmiş altın beş dinarlar görülüyor. Bunların her birinin 21.25 gram ağırlığında olduğu belirtiliyor.

Videoda bunların 24 karat altından yapıldığı öne sürülüyor.

Filmde üzerinde başak resmi olan madeni bir dinarlar da görülüyor.

Ancak IŞİD'in Kasım ayında basacağını açıkladığı gümüş dirhemler veya bakır paraların görüntüsü yok ve paralar alışverişte el değiştirilirken görülmüyor.

Onun yerine IŞİD görevlilerinin 5000 dinar değerindeki Irak banknotlarıyla zekat toplayıp dağıttıkları görüntüler bulunuyor.

Video, Twitter'da IŞİD propagandası yaptığı bilinen bazı hesaplardan yayınlandı.