Birleşmiş Milletler, Irak'ın Anbar bölgesindeki Hit kentinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ve Iraklı güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle yaklaşık 180 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

IŞİD bu ayın başında Hit kentini ele geçirmişti.

Uzmanlar, IŞİD'in Anbar'ı ele geçirmesi durumunda Bağdat'a yönelik gerçekleştireceği muhtemel saldırılarda bir destek hattı kurma şansını yakalayabileceğini söylüyor.

Öte yandan Bağdat'ta ağırlıklı olarak Şiilerin yaşadığı bölgelerde meydana gelen bombalı saldırılarda en az 25 kişi öldü.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise, göreve başlamasından bu yana Bağdat'a gerçekleştirdiği ilk ziyaretinde karada gerçekleştirilen savaşta öncülüğün Irak güçlerinde olması gerektiğini söyledi.

'TANKLARI VE SİLAHLARI ELE GEÇİRDİLER'

Bu arada ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Hit çevresinde IŞİD'e yönelik hava saldırıları düzenledi.

Ancak Irak güvenlik güçleri IŞİD'in, Hit'in yaklaşık sekiz kilometre batısında bulunan ve Irak ordusunun terk ettiği bir askeri üssü ele geçirdiğini söyledi.

IŞİD'in üsteki tanklar dahil askeri araçlara el koyduktan sonra üssü yaktığı belirtildi.

Cumartesi günü Anbar'daki yetkililer eyaletin IŞİD'in eline düşme tehlikesi bulunduğunu söyleyerek askeri yardım talebinde bulunmuştu. (BBC Türkçe)