Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Irak'ın batısındaki el-Bağdadi kasabasında 45 kişiyi yakarak öldürdüğü bildiriliyor. Bu kişilerin kim olduğu ve neden öldürüldüğü net değil. Ama haberin kaynağı olan yerel polis yetkilisi Albay Kâsım el-Obeydi, bazılarının güvenlik güçleri mensubu olduğuna inandığını belirtti.

IŞİD Ayn el-Esad hava üssüne yakın olan şehrin geniş kesimlerini geçen hafta ele geçirmişti.

Albay Obeydi, güvenlik güçleri ve yerel yetkililerin ailelerinin de barındığı bir üssün de IŞİD tarafından saldırı altında olduğunu da söyledi ve hükümet ile uluslararası güçlerden yardım talep etti.

Bölgede savaş ve kötü iletişim koşulları bu tür haberleri doğrulamayı zorlaştırıyor.

Bu ayın başlarında, IŞİD tarafından yayınlanan bir videoda, uçağı Aralık ayında Suriye'de düşen Ürdünlü bir hava kuvvetleri pilotunun militanlar tarafından canlı halde yakılması görüntülenmişti.

KUŞATMA

El-Bağdadi kasabası IŞİD tarafından aylardır kuşatma altında tutuluyordu. Geçen hafta Perşembe günü kasabanın örgütün eline geçtiği haberi gelmişti.

Kasaba Anbar vilayetinde, hala Irak hükümeti tarafından kontrol edilen birkaç bölgeden biriydi. IŞİD ve müttefiği olan Sünni Arap aşiretleri Ocak 2014'de bu bölgede bir taarruz başlattı.

Pentagon sözcüsü Tuğamiral John Kirby, Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, grubun son aylarda ilk kez yeni bir yeri ele geçirmiş olduğunu söyledi.

Yaklaşık 320 ABD Deniz Piyadesinin, Irak ordusuna eğitim verdiği Ayn el-Esad hava üssü, IŞİD'in eline geçen kasabadan sadece 8 km uzakta. Askeri üs de Cuma günü, aralarında intihar bombacıları da bulunan, IŞİD militanları tarafından saldırıya uğradı.

Militanlar, ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları tarafından desteklenen, Irak askerleri tarafından püskürtüldü. (BBC Türkçe)