Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kilit isimlerinden birisi olarak kabul edilen İzzet İbrahim el Duri'nin öldürüldüğü yolunda haberler alınıyor.

Ülkenin eski lideri Saddam Hüseyin'in en güvendiği isimlerden birisi olan ve IŞİD'in Irak'ta hızla ilerlemesinde önemli bir rol üstlendiği belirtilen el Duri'nin öldüğüne dair gelen haberler bağımsız kaynaklarca teyit edilmiş değil.

Reuters haber ajansı, el Duri'nin Irak ordusunun Selahaddin bölgesinde yürüttüğü geniş çaplı operasyonlar sırasında öldürüldüğü bilgisini geçti.

El Arabiya televizyon kanalı da el Duri olduğu iddia edilen bir kişinin cesedinin fotoğraflarını yayınladı.

Baas partisinin bir sözcüsü ise el Hadath televizyonuna yaptığı açıklamada el Duri'nin öldürüldüğünü yalanladı.

YETKİLİLER: Şİİ MİLİSLER ÖLDÜRDÜ

Iraklı yetkililer, el Duri'nin hükümet güçleri tarafından öldürüldüğüne inandıklarını söylüyor.

Selahaddin bölgesi valisi Raid Caburi, Irak askerleri ile müttefikleri olan Şii milislerin günün erken saatlerinde Tikrit kentinin doğusunda düzenledikleri operasyonda el Duri'nin öldürüldüğünün sanıldığını bildirdiler.

Halen cesedin kimliğini belirlemek için DNA testleri yapıldığı belirtiliyor.

Şİİ HÜKÜMETE KARŞI AYAKLANMAYI BAŞLATMIŞTI

El Duri, Amerikalı askerlerin Saddam Hüseyin'in kurmaylarını tanıyabilmeleri için bastırdığı iskambil destesinde "Sinek Kralı" olarak temsil edilmişti.

Saddam Hüseyin'in sağ kolu olarak nitelenen El Duri'nin, sonraları Irak'ta Şii ağırlıklı Nuri Maliki hükümetine karşı Sünni aşiretlerin ayaklanmasına rol oynadığı ve aşiretlerin IŞİD'le işbirliği yapmasını sağladığı ifade ediliyor.

IŞİD'in geçen yaz aylarında Musul'u ele geçirmesi sırasında da el Duri'nin harekat planlamasının başında olduğu ifade ediliyor.

Doğrulanırsa, el Duri'nin ölümü Irak hükümetinin cihatçılara karşı mücadelesinde önemli bir adım olacak.

Daha önce de el Duri'nin öldürüldüğü ya da yakalandığı şeklinde haberler alınmıştı. Ancak BBC editörlerinden Sebastian Usher bu seferki haberin şimdiye kadarkilerden daha inandırıcı göründüğünü kaydediyor.

72 yaşındaki el Duri, Nakşibendi tarikatının liderleri arasında bulunuyor. (BBC Türkçe)