Suriye'deki antik kent Palmyra'yı ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının ilerleyişine devam ederek Irak ile Suriye arasındaki son sınır kapısını da kontrol altına aldı.

Suriye'deki Beşar Esad rejimi karşıtlarına yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Humus kentindeki El Tanaf sınır kapısının IŞİD'in eline geçtiğini belirtti.

Sınır kapısının alınmasıyla birlikte IŞİD militanlarının son iki hafta içerisinde ele geçirdiği Irak'ın Anbar bölgesi ve Ramadi kenti ile Sureiye'nin Palmyra kenti arasındaki bağlantıyı kurduğu ifade ediliyor.

Beyrut'tan bildiren BBC muhabiri Jim Muir, IŞİD militanlarının ilerleyişlerine devam ettiğini, Habaniye askeri üssüne doğru gittiklerini belirtiyor.

Muir, "Irak ordusu ve Şii milisler Habaniye'de toplanıp Ramadi'yi geri almak için harekata başlamayı planlıyordu. Ancak öyle gözüküyor ki IŞİD son kazanımlarının ardından oturup karşı saldırıları beklemektense çatışmayı Irak ordusuna götürmeyi hedefliyor" diyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Suriye'de yaklaşık 95 bin kilometre karelik bir alan, yani yaklaşık olarak ülkenin yüzde 50'si IŞİD kontrolü altında.

IŞİD etki alanının içinde kalan ve stratejik olarak nitelenen Suriye kentleri arasında Der Zor, Rakka, Haseke, Halep ve Hama var.

Suriye'nin doğusunda stratejik açıdan önemli görülmeyen bölgelerde de örgütün etkisinin güçlü olduğu ifade ediliyor. (BBC Türkçe)